Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Špagety s krémovou cuketovou omáčkou: ľahké, svieže a hotové raz-dva

Špagety s krémovou cuketovou omáčkou: ľahké, svieže a hotové raz-dva
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Špagety s krémovou cuketovou omáčkou: ľahké, svieže a hotové raz-dva Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie vždy musí byť cestovinová omáčka ťažká a mastná. Cuketa dokáže vytvoriť jemný, hladký krém, ktorý špagetám dodá ľahkosť aj sviežosť. Vonia po bylinkách, pripraví sa bez zložitých postupov a zvládne ju aj úplný začiatočník.

Čo robí cuketu výnimočnou

Táto zelenina je plná vody, má veľmi málo kalórií a pritom zasýti. Keď sa podusí, zmäkne a po rozmixovaní sa premení na jemný základ, ktorý svojou textúrou pripomína smotanovú omáčku. Skvele sa hodí nielen k špagetám, ale aj k iným druhom cestovín – od penne až po tagliatelle.

Ďalším plusom je, že cuketa preberá chute toho, s čím ju pripravíte. S olivovým olejom a cesnakom dostane stredomorský nádych, muškátový oriešok jej zas dodá elegantný francúzsky charakter. A keď pridáte syr, omáčka je hneď bohatšia a sýtejšia. Bonusom je aj cena – cuketu kúpite lacno a prakticky počas celého roka.

Ľahká verzia alebo poriadna porcia?

Recept sa dá prispôsobiť podľa chuti. Kto má rád odľahčené jedlá, môže smotanu nahradiť mliekom alebo ju úplne vynechať a nechať vyniknúť iba samotnú cuketu s kvapkou olivového oleja.

Naopak, ak chcete sýtejšiu večeru, pridajte k základnej omáčke kúsky opečenej slaniny, pancettu alebo aj kuracie mäso. Výsledok je potom výraznejší a výživnejší – ideálny pre tých, ktorí sa nechcú vzdať bielkovín.

Ako si vybrať cuketu

Najlepšie chutia mladé a menšie kusy, ktoré majú tenkú šupku a jemnú dužinu bez semienok. Tie sa krásne rozmixujú a omáčka získa krémovú konzistenciu. Väčšie a prezreté plody bývajú vodnaté a tvrdšie, čo môže výsledok pokaziť.

V obchode sa pozerajte po pevných cuketách bez škvŕn a otlakov. Ideálna dĺžka je okolo 15–20 cm. Ak máte možnosť, siahnite po čerstvých kúskoch zo záhrady alebo z farmárskych trhov – chutia intenzívnejšie.

Recept na cuketovú omáčku

Ingrediencie (2–3 porcie):

  • 3 menšie cukety (spolu asi 750 g)

  • 1 väčšia cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 180 ml smotany na varenie (môže byť aj rastlinná)

  • 40 g parmezánu alebo iného tvrdého syra

  • štipka muškátového orieška

  • čerstvé bylinky (bazalka, petržlen, tymián)

  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Cukety umyte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle.

  2. Na panvici rozohrejte olej, pridajte nasekanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom vložte pretlačený cesnak a krátko orestujte.

  3. Prisypte nastrúhanú cuketu, osoľte, okoreňte a nechajte dusiť približne 10–12 minút, kým pustí šťavu a zmäkne.

  4. Zalejte smotanou, chvíľu povarte a potom omáčku rozmixujte na jemný krém (alebo nechajte trochu kúskov, ak máte radi rustikálnejšiu verziu).

  5. Primiešajte syr, pridajte muškátový oriešok a podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.

  6. Podávajte so špagetami, posypte bylinkami a trochu syra si nechajte aj na posypanie navrch.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.