
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáca slivková nátierka s čokoládou: lahodná alternatíva k nutelle
Domáca slivková nátierka s čokoládou: lahodná alternatíva k nutelle

Ak si radi doprajete niečo sladké na raňajky, táto domáca nátierka vás určite poteší. Spája v sebe šťavnaté slivky, kvalitnú horkú čokoládu a voňavé koreniny. Výsledkom je krémová dobrota, ktorá chutí ako spojenie slivkových lekvárov a obľúbenej čokoládovej pomazánky.
Potrebné suroviny (asi 6 pohárov)
-
1 kg zrelých sliviek
-
250 g trstinového cukru
-
8 g vanilkového cukru
-
2 lyžice kvalitného kakaa
-
100 g horkej čokolády
-
1 lyžička mletej škorice
-
2 lyžice rumu
Postup prípravy
-
Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ich do veľkého hrnca, zasypte cukrom a varte asi pol hodiny, kým úplne nezmäknú.
-
Uvarenú zmes rozmixujte na hladké pyré. Do horúcej hmoty hneď vmiešajte kakao, kúsky čokolády, škoricu a rum. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a všetko sa nespojí do jemného krému.
-
Horúcu nátierku nalejte do čistých sterilizovaných pohárov, dobre ich uzavrite a nechajte vychladnúť. V chladničke vydrží približne 2–3 týždne.
Ako ju uchovať dlhšie
Ak si chcete pripraviť väčšiu zásobu, oplatí sa nátierku zasterilizovať. Poháre vložte do hrnca s vodou a zahrievajte približne 15 minút pri 80 °C. Takto pripravené ich môžete skladovať na tmavom a chladnom mieste aj niekoľko mesiacov.
Tip na využitie
Okrem natierania na pečivo sa skvele hodí aj do palaciniek, koláčov alebo ako sladký darček pre blízkych.