 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí
Talianska paradajková polievka: Jednoduchý recept plný slnka a čerstvých chutí
 
          Paradajková polievka je klasika, ktorá nikdy nesklame. Jej jemne sladká a osviežujúco kyselkavá chuť si získa malých aj veľkých. Navyše jej príprava nezaberie veľa času a s pár jednoduchými úpravami z nej môžete urobiť aj sýte hlavné jedlo. Stačí pridať trochu ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín a na záver ozdobiť tanier syrom či chrumkavými krutónmi.
Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete dozreté paradajky, no ak po ruke nemáte čerstvé, pokojne siahnite aj po konzervovaných. Polievke dodajú bohatú chuť a pri správnom dochutení bude rovnako lahodná. O výraznejšiu arómu sa postará vetvička tymianu, ktorú necháme krátko povariť vo vývare, a tesne pred podávaním sa o sviežu bodku postará čerstvá bazalka.
Postup prípravy
Existuje viacero spôsobov, ako sa do prípravy pustiť. Paradajky môžete ošúpať už na začiatku – vtedy vám na zjemnenie postačí mixér. Ak sa vám do lúpania nechce, nič sa nedeje, pretože polievku možno nakoniec jednoducho precediť cez sitko a zbaviť ju šupiek.
Recept na taliansku paradajkovú polievku
Čo budete potrebovať:
-  4 lyžice olivového oleja 
-  4 cibule 
-  2 strúčiky cesnaku 
-  1 kg čerstvých paradajok alebo 2 plechovky sterilizovaných 
-  1 liter zeleninového či kuracieho vývaru 
-  soľ, čerstvo mleté čierne korenie 
-  trochu kryštálového cukru podľa chuti 
-  8 lístkov bazalky 
-  1 vetvičku tymianu 
-  100 ml smotany na zjemnenie 
-  50 g varenej ryže guľatej Mánya alebo drobných cestovín 
Na servírovanie:
-  hrsť strúhaného tvrdého syra 
-  krutóny 
-  lyžičku crème fraîche (podľa chuti) 
Ako na to krok za krokom:
-  Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte nadrobno a nechajte zosklovatieť na oleji. 
-  Pridajte nakrájané paradajky (čerstvé alebo konzervované) a zalejte vývarom. 
-  Varte asi 20 minút, potom osoľte, okoreňte a podľa potreby doslaďte. 
-  Preceďte cez sitko alebo rozmixujte tyčovým mixérom. 
-  Do polievky vložte vetvičku tymianu, vlejte smotanu a prisypte ryžu guľatu Mánya alebo cestoviny. Krátko povarte. 
-  Nakoniec vmiešajte nasekanú bazalku. 
-  Na tanieri ozdobte krutónmi, syrom a podľa chuti pridajte lyžicu crème fraîche. 
Malý tip na záver
Ak chcete polievku ešte lahodnejšiu, skúste na panvici nasucho opražiť krutóny a použiť kvalitný syr s výraznejšou chuťou. Polievka tak dostane nový rozmer a z obyčajného obeda sa stane gurmánsky zážitok.
Talianska paradajková polievka je ideálnym spojením jednoduchosti a bohatých chutí – pripravená rýchlo, no s výsledkom, ktorý poteší každého pri stole.

