
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tekvicové vafle: sladká vôňa jesene priamo z kuchyne
Tekvicové vafle: sladká vôňa jesene priamo z kuchyne

Keď sa ráno prebudíte do sychravého dňa a za oknom sa mihajú listy v teplých tónoch oranžovej a žltej, nič nezahreje tak ako tanier čerstvých vaflí. A keď sa do cesta primieša tekvica, výsledok je ešte lákavejší. Tento recept nie je len malou obmenou klasických raňajkových dobrôt – prináša aj poriadnu dávku živín a navodí príjemnú jesennú atmosféru.
Čo robí tekvicu výnimočnou?
Tekvica sa stala symbolom jesene, a to zďaleka nie iba kvôli Halloweenu. Jej jemne sladkastá chuť a krémová štruktúra ju predurčujú na použitie v polievkach, koláčoch, ale aj v dezertoch. Tekvicové pyré, ktoré tvorí základ nášho receptu, je bohaté na vitamín A, obsahuje množstvo antioxidantov a poskytuje cennú vlákninu.
Ďalšou výhodou je jej prispôsobivosť. Dokáže sa zladiť s aromatickým korením ako škorica, muškátový oriešok, klinček či zázvor – chuťami, ktoré okamžite evokujú pocit domova a pohodlia.
Ako na tekvicové vafle
Možno ste boli zvyknutí používať tekvicu iba na polievku alebo pyré k hlavnému jedlu. Vyskúšajte ju tentoraz inak – v podobe jemne chrumkavých vaflí, ktoré v sebe spájajú ľahkosť a korenenú arómu. Recept sa dá pripraviť aj v bezlepkovej či rastlinnej verzii, takže si nájde miesto v takmer každej domácnosti.
Suroviny:
-
1 a ½ hrnčeka hladkej múky (alternatívne špaldová alebo bezlepková)
-
1 PL kypriaceho prášku
-
½ ČL sódy bikarbóny
-
1 PL mletej škorice
-
¼ ČL zázvoru v prášku
-
¼ ČL muškátového orieška
-
štipka soli
-
2 PL trstinového cukru alebo javorového sirupu
-
2 vajcia
-
1 hrnček tekvicového pyré (najlepšie z pečenej Hokkaido)
-
1 a ¼ hrnčeka rastlinného mlieka (ovsené, mandľové a pod.)
-
¼ hrnčeka rastlinného oleja (kokosový alebo repkový)
-
1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
-
V miske premiešajte všetky suché prísady.
-
V samostatnej nádobe rozšľahajte vajcia, pyré, mlieko, olej a vanilku.
-
Spojte obe zmesi a miešajte len krátko – cesto musí zostať nadýchané.
-
Rozohriaty vaflovač potrite olejom, vlejte cesto a pečte dozlata, približne 4–5 minút.
Na servírovanie: ovocie, orechy, jogurt či javorový sirup sú klasika, no skúste aj rastlinnú šľahačku s trochou škorice pre dezertný nádych.
Viac než len sladké raňajky
Tekvicové vafle dokážu byť univerzálnym jedlom. Zasýtia vďaka vláknine a komplexným sacharidom, preto ich môžete ponúknuť aj ako desiatu alebo večeru. Ak pridáte do cesta ovsené vločky, orechy alebo semienka, získa ešte vyššiu výživovú hodnotu.
Ak sa rozhodnete pre slanú verziu, jednoducho uberte cukor a vmiešajte syr, bylinky alebo cesnak. Získate tak netradičnú prílohu k polievkam či šalátom.
Udržateľná surovina
Tekvica je typicky jesennou plodinou, ktorá sa u nás pestuje vo veľkom. Je nenáročná na pestovanie, dá sa dlho skladovať a jej využitie je mimoriadne široké. Z jednej stredne veľkej tekvice pripravíte pyré nielen na vafle, ale aj na koláče, polievky alebo omáčky.
A bonus? Šupka aj semienka nemusia skončiť v koši – stačí ich upiecť a získate zdravý snack. Nič sa nevyhodí, čo je v dnešnej dobe stále viac oceňovaný prístup.
Tradícia, ktorá sa rodí pri stole
Jedlo často nesie so sebou emócie a spomienky. Príkladom je príbeh Martiny z Pardubíc, ktorá po prvom pokuse o tekvicové vafle zistila, že jej deťom tak zachutili, až sa z nich stala ich pravidelná nedeľná tradícia. A presne v tom spočíva kúzlo – jedlo dokáže spájať rodinu a vytvárať chvíle, na ktoré sa nezabúda.
Záver
Tekvicové vafle sú dôkazom, že jeseň nemusí byť pochmúrna, ale môže rozvoniavať korením a domácou pohodou. Ide o jednoduchý, chutný a zdravý recept, ktorý prináša kúsok tepla na každý tanier. Ak hľadáte inšpiráciu, ktorá spojí sezónne suroviny s tradíciou, stačí zapnúť vaflovač a nechať sa uniesť jesennou chuťou.