
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vláčna jablková bábovka – jednoduchý recept z domácich jabĺk
Vláčna jablková bábovka – jednoduchý recept z domácich jabĺk

Keď sa povie jablkový koláč, väčšine z nás napadne štrúdľa, kysnutý koláč alebo šatôčky z lístkového cesta. Jablká sa však dajú využiť aj v bábovke, ktorá je šťavnatá, krásne voňavá a zároveň nenáročná na prípravu.
Často sa stane, že niektoré jablká doma dlho nevydržia a treba ich rýchlo spotrebovať. Namiesto vyhadzovania je skvelé ich premeniť na voňavý múčnik. Platí, že čím sladšie a aromatickejšie jablká použijeme, tým chutnejší bude výsledok. A ešte jedna rada – šupky z jabĺk si pokojne odložte, dajú sa ďalej spracovať, napríklad na čaj alebo do kompótu.
Čo budeme potrebovať
-
320–350 g očistených jabĺk
-
trochu citrónovej šťavy
-
1 lyžičku mletej škorice
-
350 g polohrubej múky
-
1/2 hrnčeka mlieka
-
180 g oleja
-
200 g kryštálového cukru
-
3 vajcia
-
1 vanilkový cukor
-
1 kypriaci prášok do pečiva
-
2 lyžice kakaa
Postup prípravy
-
Formu pripravíme – bábovkovú formu vytrieme tukom a vysypeme hrubou múkou.
-
Jablká – ošúpeme, nastrúhame a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu.
-
Suché prísady – múku zmiešame s kypriacim práškom.
-
Cesto – v miske rozmiešame oba cukry s vajcami, vyšľaháme do peny, pridáme olej, jablká, škoricu, múku s práškom a nakoniec mlieko.
-
Dvojfarebný efekt – časť cesta zmiešame s kakaom. Do formy nalievame svetlé a tmavé cesto na striedačku, aby vznikla mramorová štruktúra.
-
Pečenie – najskôr pečieme asi 30 minút pri 170 °C, potom teplotu zvýšime na 180 °C a pokračujeme ešte približne pol hodiny.
Tip na záver
Bábovka je po upečení vláčna, s jemným nádychom škorice a kakaa. Podávať ju môžete posypanú práškovým cukrom, ale chutí výborne aj len tak, ku káve alebo čaju.