Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci tekvicový džús: jesenný elixír plný energie

Domáci tekvicový džús: jesenný elixír plný energie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci tekvicový džús: jesenný elixír plný energie Foto: depositphotos.com
reklama:

Tekvica je neodmysliteľným symbolom jesene a mnohí ju poznáme najmä zo sladkých koláčov, polievok či prívarkov. Menej známe je, že sa z nej dá pripraviť aj výborný domáci džús, ktorý zasýti, osvieži a doplní potrebné vitamíny. Vďaka sýto oranžovej farbe pôsobí aj na pohľad lákavo a deti si ho rýchlo obľúbia.

Najlepšie na tom je, že k jeho príprave nepotrebujete žiadny odšťavovač – vystačíte si s obyčajným hrncom a pár bežnými surovinami.

Ingrediencie na približne 10 litrov nápoja

  • 2,5 kg tekvice

  • 10 litrov vody

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 3 lyžice kyseliny citrónovej

  • 3 citróny

  • 1 liter citrónového alebo pomarančového sirupu

Postup prípravy

  1. Tekvicu umyte, zbavte semienok a šupy (odroda hokaido sa nemusí lúpať). Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.

  2. Do väčšej nádoby nalejte 3 litre vody, prisypte cukor, kyselinu citrónovú a pridajte aj pokrájané citróny bez kôry. Primiešajte tekvicu a nechajte odstáť 24 hodín.

  3. Na ďalší deň zmes rozmixujte, prelejte do veľkého hrnca, pridajte sirup a dolejte vodu do celkového objemu 10 litrov.

  4. Všetko dobre premiešajte a varte asi 10 minút.

  5. Hotový džús naplňte do fliaš a uskladnite v chlade.

 Ak chcete mať zásobu aj na neskôr, môžete ho sterilizovať – postačí 20 minút pri teplote okolo 80 °C.

Chuťové variácie

Tekvicový džús je vynikajúci sám o sebe, ale ak obľubujete aromatickejšie nápoje, pokojne pridajte štipku škorice, klinčeky alebo trochu nastrúhaného zázvoru. Tieto prísady mu dodajú hrejivú vôňu, ktorá sa k jeseni skvelo hodí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.