
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáci tekvicový džús: jesenný elixír plný energie
Domáci tekvicový džús: jesenný elixír plný energie

Tekvica je neodmysliteľným symbolom jesene a mnohí ju poznáme najmä zo sladkých koláčov, polievok či prívarkov. Menej známe je, že sa z nej dá pripraviť aj výborný domáci džús, ktorý zasýti, osvieži a doplní potrebné vitamíny. Vďaka sýto oranžovej farbe pôsobí aj na pohľad lákavo a deti si ho rýchlo obľúbia.
Najlepšie na tom je, že k jeho príprave nepotrebujete žiadny odšťavovač – vystačíte si s obyčajným hrncom a pár bežnými surovinami.
Ingrediencie na približne 10 litrov nápoja
-
2,5 kg tekvice
-
10 litrov vody
-
1 kg kryštálového cukru
-
3 lyžice kyseliny citrónovej
-
3 citróny
-
1 liter citrónového alebo pomarančového sirupu
Postup prípravy
-
Tekvicu umyte, zbavte semienok a šupy (odroda hokaido sa nemusí lúpať). Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.
-
Do väčšej nádoby nalejte 3 litre vody, prisypte cukor, kyselinu citrónovú a pridajte aj pokrájané citróny bez kôry. Primiešajte tekvicu a nechajte odstáť 24 hodín.
-
Na ďalší deň zmes rozmixujte, prelejte do veľkého hrnca, pridajte sirup a dolejte vodu do celkového objemu 10 litrov.
-
Všetko dobre premiešajte a varte asi 10 minút.
-
Hotový džús naplňte do fliaš a uskladnite v chlade.
Ak chcete mať zásobu aj na neskôr, môžete ho sterilizovať – postačí 20 minút pri teplote okolo 80 °C.
Chuťové variácie
Tekvicový džús je vynikajúci sám o sebe, ale ak obľubujete aromatickejšie nápoje, pokojne pridajte štipku škorice, klinčeky alebo trochu nastrúhaného zázvoru. Tieto prísady mu dodajú hrejivú vôňu, ktorá sa k jeseni skvelo hodí.