 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Hruškový džem bez cukru: zdravá alternatíva klasického zavárania
Hruškový džem bez cukru: zdravá alternatíva klasického zavárania
 
          Zaváranie už dávno nie je len o kilách kryštálového cukru. V posledných rokoch si stále viac ľudí skúša pripraviť džemy úplne bez sladidiel – a výsledok je prekvapujúci. Ukázalo sa totiž, že ovocie má dostatok prirodzenej sladkosti samo o sebe. Tak vznikol trend zdravého džemovania, ktorý prináša nielen chutné, ale aj ľahšie pochúťky vhodné na pečivo, do dezertov či raňajkových kaší.
Ako príklad ponúkame jednoduchý recept na hruškový džem s bylinkovým nádychom. Potrebujete len pár surovín a minimum času.
Ingrediencie:
-  2 kilogramy hrušiek 
-  7 vetvičiek čerstvého tymianu 
-  7 lyžíc škrobu (najlepšie arrowroot, alternatívne kukuričný) 
-  3 citróny 
Postup krok za krokom:
-  Hrušky opláchnite, ošúpte a rozmixujte na hladké pyré. 
-  Do ovocnej zmesi vytlačte šťavu z troch citrónov, pridajte celé vetvičky tymianu a premiešajte. 
-  Všetko dajte zohriať, až kým sa začne variť. 
-  V pohári si rozmiešajte škrob s trochou vody a potom ho vlejte do horúcej hruškovej hmoty. Neustále miešajte aspoň tri minúty, aby zmes zhustla. 
-  Hotový džem naplňte do pripravených sklenených pohárov a pevne uzatvorte. 
Tento spôsob prípravy je rýchly a jednoduchý. Na rozdiel od tradičných džemov si hrušky uchovajú sviežu arómu, prirodzenú farbu a autentickú chuť, ktorá nie je prekrytá cukrom.
Skladovanie a tipy navyše
Keďže džem neobsahuje konzervačné látky, je potrebné uchovávať ho v chladničke a zjesť v krátkom čase. Už po prvom pokuse budete vedieť, aké množstvo ovocia spracovať, aby nič nevyšlo nazmar.
Ak radi skúšate nové kombinácie, tento základný recept je ideálny na experimenty – namiesto hrušiek siahnite po inom ovocí, pridajte rozličné bylinky a vytvorte si originálne chute, ktoré osviežia váš jedálniček. Takto sa ľahko vymaníte z klasiky v podobe jahodového alebo marhuľového džemu s cukrom.

