 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Ryžové rezance: ľahká surovina, ktorá vás prenesie do Ázie
Ryžové rezance: ľahká surovina, ktorá vás prenesie do Ázie
 
          Ryžové rezance sú typickou súčasťou mnohých ázijských jedál a vynikajú tým, že majú veľmi jednoduché zloženie – tvoria ich iba ryžová múka a voda. Aj vďaka tomu sú ľahko stráviteľné a univerzálne použiteľné. Najčastejšie sa s nimi stretnete v receptoch z Číny, Indie alebo krajín juhovýchodnej Ázie.
Ak radi navštevujete vietnamské reštaurácie, určite vám už pohľad padol na rezance v polievkach, šalátoch či wokoch. Dobrú správu však je, že ich môžete mať aj doma v špajze a pripravovať na desiatky spôsobov. Poďme sa pozrieť, ako si ich vychutnať v rozmanitých úpravách.
Desať chutných spôsobov, ako využiť ryžové rezance
-  Rýchly wok so zeleninou 
 Stačí pár minút na panvici a z rezancov a čerstvej zeleniny je sýte a chrumkavé jedlo. Kto obľubuje mäso, môže pridať kuracie alebo bravčové kúsky, prípadne využiť zvyšky z predchádzajúceho varenia.
-  Kurkumové rezance so záhradnou úrodou 
 Farebná kombinácia papriky, rajčín či cukety spolu s kurkumou dodá pokrmu nielen chuť, ale aj krásny vzhľad. Ideálne riešenie, ak chcete spotrebovať zeleninu zo záhrady.
-  Hubová alternatíva 
 Nemáte chuť na mäso? Vyskúšajte šampiňóny na panvici s ústricovou omáčkou a ryžovými rezancami. Výsledok je jemný, ale výrazný zároveň.
-  Údené tofu ako hlavná hviezda 
 Tofu sa často podceňuje, no v údenej verzii dokáže prekvapiť. S kombináciou rezancov a zeleniny z neho vznikne zdravý a lahodný pokrm.
-  Zapekané rezance trochu inak 
 Ak vám zostali uvarené rezance, premeňte ich na slaný nákyp. Tento spôsob ich využitia je menej tradičný, no výsledok vás rozhodne poteší.
-  Jarné rolky – čerstvé aj smažené 
 Rezance sú základom aj obľúbených závitkov. V čerstvej verzii pôsobia ľahko a sviežo, vyprážaná varianta je zase chrumkavá a neodolateľná.
-  Polievka Pho Bo 
 Jedna z najznámejších vietnamských špecialít, ktorá si získala popularitu po celom svete. Jemné rezance sa tu snúbia s výrazným hovädzím vývarom.
-  Bún chả pre milovníkov bôčika 
 Šťavnatý bravčový bôčik, bylinky a rezance tvoria kombináciu, ktorú stojí za to ochutnať aspoň raz. Je to typické jedlo, ktoré vás zasýti a poteší.
-  Ľahký šalát s rezancami 
 Ak chcete odľahčiť jedálniček, spojte rezance s čerstvou zeleninou a ľahkou omáčkou. Takýto šalát je svieži, no zároveň dostatočne sýty.
-  Krevety na kari 
 Jedlo, ktoré rozdeľuje stravníkov – buď krevety zbožňujete, alebo im neholdujete. No ak im dáte šancu v kari omáčke s ryžovými rezancami, je veľká pravdepodobnosť, že si ich obľúbite.
Záver
Ryžové rezance sú surovina, s ktorou sa dá tvoriť nespočetne veľa variácií – od ľahkých šalátov cez sýtne polievky až po exotické woky. Sú rýchle na prípravu, dobre sa kombinujú s rôznymi surovinami a dokážu oživiť jedálniček aj bez veľkej námahy. Stačí trochu fantázie a prenesiete sa do vôní a chutí ďalekej Ázie priamo u vás doma.

