 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý
Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý
 
          Tekvica sa väčšine ľudí spája so slanými receptami – polievkou, pyré či zapekanou prílohou. No táto jesenná surovina vie prekvapiť aj v sladkej podobe. Ak ju skombinujete s citrusmi a štipkou zázvoru, vznikne neobyčajný džem, ktorý sa hodí na raňajky aj ako sladký doplnok do dezertov.
Čo budete potrebovať
Na jednu várku tekvicového džemu si pripravte:
-  2 kilogramy očistenej tekvice (hokkaido nemusíte šúpať) 
-  3 citróny 
-  2 pomaranče 
-  pol lyžičky mletého zázvoru 
-  1 liter vody 
-  1 kilogram želírovacieho cukru 
-  sterilizované zaváraninové poháre s viečkami 
Postup prípravy
-  Nakrájajte tekvicu – po umytí a odstránení jadier ju rozdeľte na menšie kocky. 
-  Pripravte citrusy – citróny a pomaranče dôkladne umyte a nakrájajte na tenké polmesiačiky spolu so šupkou. 
-  Varte základ – tekvicu, citróny aj pomaranče vložte do väčšieho hrnca, zalejte vodou, pridajte zázvor a nechajte variť asi pol hodiny, kým tekvica nezmäkne. 
-  Rozmixujte zmes – pred mixovaním odstráňte hrubé šupky z citrusov. Zvyšok rozmixujte ponorným mixérom na jemnejšiu alebo hrubšiu štruktúru podľa toho, čo preferujete. 
-  Zahustite cukrom – pridajte želírovací cukor a ešte 10 minút povarte. Na povrchu sa vytvorí pena, ktorú môžete priebežne zbierať – výborne sa hodí napríklad do jogurtu. 
-  Plnenie pohárov – ešte horúci džem nalejte do pripravených pohárov, uzavrite a obráťte hore dnom. Po vychladnutí ich označte a uskladnite na tmavom, suchom a chladnejšom mieste. 
Tipy na využitie
Tekvicový džem je univerzálny:
-  chutí na chrumkavom toaste či čerstvom pečive, 
-  osvieži palacinky a lievance, 
-  dá sa použiť aj do koláčov či ako sladký kontrast k syrom. 
Kombinácia tekvice, citrusov a zázvoru prináša nielen krásnu oranžovú farbu, ale aj sviežu a jemne pikantnú chuť, ktorá vás príjemne prekvapí.

