
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý
Tekvicový džem s citrusovým nádychom: Sladká dobrota, ktorú zvládne pripraviť každý

Tekvica sa väčšine ľudí spája so slanými receptami – polievkou, pyré či zapekanou prílohou. No táto jesenná surovina vie prekvapiť aj v sladkej podobe. Ak ju skombinujete s citrusmi a štipkou zázvoru, vznikne neobyčajný džem, ktorý sa hodí na raňajky aj ako sladký doplnok do dezertov.
Čo budete potrebovať
Na jednu várku tekvicového džemu si pripravte:
-
2 kilogramy očistenej tekvice (hokkaido nemusíte šúpať)
-
3 citróny
-
2 pomaranče
-
pol lyžičky mletého zázvoru
-
1 liter vody
-
1 kilogram želírovacieho cukru
-
sterilizované zaváraninové poháre s viečkami
Postup prípravy
-
Nakrájajte tekvicu – po umytí a odstránení jadier ju rozdeľte na menšie kocky.
-
Pripravte citrusy – citróny a pomaranče dôkladne umyte a nakrájajte na tenké polmesiačiky spolu so šupkou.
-
Varte základ – tekvicu, citróny aj pomaranče vložte do väčšieho hrnca, zalejte vodou, pridajte zázvor a nechajte variť asi pol hodiny, kým tekvica nezmäkne.
-
Rozmixujte zmes – pred mixovaním odstráňte hrubé šupky z citrusov. Zvyšok rozmixujte ponorným mixérom na jemnejšiu alebo hrubšiu štruktúru podľa toho, čo preferujete.
-
Zahustite cukrom – pridajte želírovací cukor a ešte 10 minút povarte. Na povrchu sa vytvorí pena, ktorú môžete priebežne zbierať – výborne sa hodí napríklad do jogurtu.
-
Plnenie pohárov – ešte horúci džem nalejte do pripravených pohárov, uzavrite a obráťte hore dnom. Po vychladnutí ich označte a uskladnite na tmavom, suchom a chladnejšom mieste.
Tipy na využitie
Tekvicový džem je univerzálny:
-
chutí na chrumkavom toaste či čerstvom pečive,
-
osvieži palacinky a lievance,
-
dá sa použiť aj do koláčov či ako sladký kontrast k syrom.
Kombinácia tekvice, citrusov a zázvoru prináša nielen krásnu oranžovú farbu, ale aj sviežu a jemne pikantnú chuť, ktorá vás príjemne prekvapí.