
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jablková roláda naopak: voňavý koláč, ktorý zvládne každý
Jablková roláda naopak: voňavý koláč, ktorý zvládne každý

Len máloktorý dezert pôsobí tak ľahko a slávnostne ako piškótová roláda. Vzdušné cesto, sladká náplň a rýchla príprava z nej robia obľúbenú voľbu na rodinné oslavy aj obyčajné popoludnia pri káve. A keď namiesto krému či džemu použijete jablká so škoricou, rozvonia sa vám celý domov.
Čo budete mať po ruke
-
4 vajcia
-
8 lyžíc kryštálového cukru (zarovno)
-
8 lyžíc hladkej múky (mierne kopcovitých)
-
6 stredne veľkých jabĺk
-
hrsť hrozienok
-
trocha rumu na ich namočenie
-
balíček škoricového cukru
Ako na to krok za krokom
-
Pripravte základ – jablká prekrojte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte priamo na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Ochutenie – posypte ich škoricovým cukrom a pridajte hrozienka, ktoré ste predtým nechali chvíľu odležať v rume. Všetko rozprestrite do rovnomernej vrstvy. Rúru zapnite na 170 °C.
-
Piškótové cesto – celé vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny. Potom do nej po častiach zapracujte preosiatu múku.
-
Pečenie – cesto nalejte a roztiahnite na pripravené jablká. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 20 minút, kým povrch nebude pevný a suchý. Správne prepečenie overíte aj zapichnutím špajdle.
-
Zrolovanie – ešte horúci plát opatrne preklopte na čistý plech, odstráňte papier na pečenie a hneď stočte do rolády tak, aby ovocie zostalo vo vnútri.
-
Finálna bodka – po vychladnutí posypte povrch práškovým cukrom.
Malý tip navyše
Ak chcete dezert ešte viac prevoňať, pridajte k jablkám štipku mletej škorice alebo kvapku vanilkovej esencie do cesta. Roláda chutí skvele ešte vlažná, no pokojne ju pripravte deň vopred – do druhého dňa sa chute krásne spoja.
Tento koláč je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín možno vykúzliť dezert, ktorý pôsobí výnimočne a pritom nezaberie viac ako pol hodinu.