- Mňamky-Recepty.sk
 - Články
 - inšpirácie
 - Jablková roláda naopak: voňavý koláč, ktorý zvládne každý
 
Jablková roláda naopak: voňavý koláč, ktorý zvládne každý
          Len máloktorý dezert pôsobí tak ľahko a slávnostne ako piškótová roláda. Vzdušné cesto, sladká náplň a rýchla príprava z nej robia obľúbenú voľbu na rodinné oslavy aj obyčajné popoludnia pri káve. A keď namiesto krému či džemu použijete jablká so škoricou, rozvonia sa vám celý domov.
Čo budete mať po ruke
-  
4 vajcia
 -  
8 lyžíc kryštálového cukru (zarovno)
 -  
8 lyžíc hladkej múky (mierne kopcovitých)
 -  
6 stredne veľkých jabĺk
 -  
hrsť hrozienok
 -  
trocha rumu na ich namočenie
 -  
balíček škoricového cukru
 
Ako na to krok za krokom
-  
Pripravte základ – jablká prekrojte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte priamo na plech vystlaný papierom na pečenie.
 -  
Ochutenie – posypte ich škoricovým cukrom a pridajte hrozienka, ktoré ste predtým nechali chvíľu odležať v rume. Všetko rozprestrite do rovnomernej vrstvy. Rúru zapnite na 170 °C.
 -  
Piškótové cesto – celé vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny. Potom do nej po častiach zapracujte preosiatu múku.
 -  
Pečenie – cesto nalejte a roztiahnite na pripravené jablká. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 20 minút, kým povrch nebude pevný a suchý. Správne prepečenie overíte aj zapichnutím špajdle.
 -  
Zrolovanie – ešte horúci plát opatrne preklopte na čistý plech, odstráňte papier na pečenie a hneď stočte do rolády tak, aby ovocie zostalo vo vnútri.
 -  
Finálna bodka – po vychladnutí posypte povrch práškovým cukrom.
 
Malý tip navyše
Ak chcete dezert ešte viac prevoňať, pridajte k jablkám štipku mletej škorice alebo kvapku vanilkovej esencie do cesta. Roláda chutí skvele ešte vlažná, no pokojne ju pripravte deň vopred – do druhého dňa sa chute krásne spoja.
Tento koláč je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín možno vykúzliť dezert, ktorý pôsobí výnimočne a pritom nezaberie viac ako pol hodinu.
