Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pesto pripravené doma – jednoduchý spôsob, ako si dopriať chute Talianska

Pesto pripravené doma – jednoduchý spôsob, ako si dopriať chute Talianska
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pesto pripravené doma – jednoduchý spôsob, ako si dopriať chute Talianska Foto: depositphotos.com
reklama:

Svieže bylinky a výrazná aróma na tanieri

Pesto pripravené vlastnoručne dokáže premeniť aj obyčajné jedlo na niečo výnimočné. Okrem toho, že ho máte hotové za pár minút, prináša možnosť pohrať sa s receptom a objavovať nové kombinácie chutí. Či už patríte medzi milovníkov tradičnej bazalkovej verzie, alebo radi skúšate nové suroviny, pesto sa rýchlo stane neodmysliteľnou súčasťou vášho varenia.

Výhody domáceho pesta

Najväčšou prednosťou je čerstvosť. Pri príprave doma sami rozhodujete, čo do pesta pridáte, a nemusíte sa obávať konzervantov či lacných náhrad. Obchodné produkty bývajú často ochudobnené o kvalitu aj o chuť, zatiaľ čo doma si vytvoríte verziu presne podľa vlastných predstáv.

Okrem toho je pesto veľmi variabilné. Nemusí slúžiť len ako omáčka na cestoviny – výborne sa hodí do marinád, na chlieb, do šalátových dresingov či ako základ na pizzu. Stačí trocha fantázie a využitie je prakticky nekonečné.

Odkiaľ pesto pochádza?

Názov pesto má korene v taliančine a znamená doslova „drviť“ alebo „tĺcť“. Najznámejšia verzia, pesto alla genovese, pochádza z Ligúrie. Kedysi sa pripravovalo výhradne v mažiari, aby sa bylinky spracovali čo najjemnejšie a uvoľnili maximum arómy. Do receptu patrí bazalka, píniové oriešky, cesnak, syr, olivový olej a soľ.

Časom vznikli aj ďalšie známe variácie – napríklad červené pesto zo sušených paradajok či sicílske pesto s ricottou. Podobné omáčky však poznajú aj iné kuchyne, napríklad francúzske pistou alebo mexickú zelenú salsu.

Ako pripraviť klasické bazalkové pesto

Na dobré pesto netreba nič zložité – dôležitá je kvalita základných surovín:

  • Bazalka – čerstvá a voňavá, ideálne priamo zo záhradky.

  • Píniové oriešky – jemne sladkasté, s maslovou chuťou; dajú sa nahradiť aj orechmi či mandľami.

  • Cesnak – pre pikantný podtón a výraznú arómu.

  • Parmezán alebo pecorino – dodajú slanosť a sýtosť chuti.

  • Olivový olej – extra panenský je základom pre krémovú konzistenciu.

  • Soľ – zvýrazní všetky chute.

Tradične sa pesto pripravuje v mažiari, čo síce zaberie trochu viac času, ale výsledok je intenzívnejší. Ak použijete mixér, spracúvajte suroviny krátkymi pulzmi, aby sa neprehriali a pesto si zachovalo sviežosť.

Netypické verzie pesta

Ak nemáte po ruke bazalku, alebo si chcete spestriť jedálniček, skúste niektorú z alternatív:

  • Rukolové pesto – má korenistú, mierne štipľavú príchuť.

  • Petržlenové pesto – ľahké, svieže, vhodné k pečenému mäsu.

  • Paradajkové pesto – zo sušených paradajok, sladkasté a výrazné.

  • Špenátové pesto – jemnejšia verzia s delikátnou chuťou.

  • Pesto z medvedieho cesnaku – sezónna lahôdka s pikantným tónom.

Spôsoby využitia v kuchyni

Hoci sa pesto spája predovšetkým s cestovinami, možností je omnoho viac. Skvele poslúži ako dip, základ na pizzu, nátierka na čerstvý chlieb alebo ako súčasť krémového dresingu. Hodí sa aj k pečenej zelenine či rybám.

Tip: zmiešajte pesto s ricottou – vznikne ľahký krém, ktorý oživí predjedlá aj sendviče.

Skladovanie domáceho pesta

Čerstvé pesto môžete uchovávať v chladničke niekoľko dní, no ak si ho pripravíte viac, pokojne ho zamrazte. Vydrží tak celé mesiace a vždy budete mať po ruke rýchlu a chutnú prísadu.

Pesto je dôkazom, že jednoduchá kombinácia pár surovín dokáže vytvoriť jedlo plné chuti. Príprava je rýchla, nenáročná a otvára priestor na experimentovanie. Či už stavíte na klasiku alebo na vlastné variácie, domáce pesto dodá vašim pokrmom pravý taliansky šmrnc.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.