Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pizza slimáky: chutné jednohubky, ktoré zvládne každý. Skúste ich s čerstvými surovinami namiesto kečupu

Pizza slimáky: chutné jednohubky, ktoré zvládne každý. Skúste ich s čerstvými surovinami namiesto kečupu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pizza slimáky: chutné jednohubky, ktoré zvládne každý. Skúste ich s čerstvými surovinami namiesto kečupu Foto: depositphotos.com
reklama:

Pizza slimáky si našli cestu do mnohých domácností – sú rýchle, sýte a vždy miznú zo stola ako prvé. Hodia sa na rodinné oslavy, silvestrovské večierky či ako nenáročná večera počas bežného týždňa. Obľúbené sú preto, že ich príprava nezaberie veľa času a ingrediencie sú ľahko dostupné. A čo je najlepšie – dajú sa prispôsobiť chutiam každého, či už máte radi klasiku, výraznejšie syry alebo štipku pikantnosti.

Cesto – základ úspechu

Ak sa rozhodnete piecť slimáky doma, môžete si vybrať z dvoch ciest.

  • Kysnuté cesto – pripravuje sa podobne ako na pizzu. Stačí hladká múka, droždie, voda, olej a trochu soli. Výhodou je, že cesto sa dá pripraviť vopred a nechať odležať v chladničke, takže si pečenie naplánujete podľa seba.

  • Lístkové cesto – ideálna voľba, keď potrebujete niečo na poslednú chvíľu. Kúpite ho už rozvaľkané a hotové, takže stačí len naplniť a upiecť. Slimáky sú potom krásne chrumkavé.

Náplň – fantázii sa medze nekladú

Najčastejšia kombinácia je paradajkový základ, šunka a syr. Táto klasika pripomína jednoduchú pizzu a nikdy nesklame. Ak ale chcete experimentovať, možností je neúrekom:

  • syrová varianta s mozzarellou a čedarom,

  • BOSORKA príchuť do jedálriánske slimáky so špenátom a sušenými paradajkami,

  • pikantná verzia s feferónkami a salámou.

Výhodou slimákov je, že v nich zužitkujete aj menšie zvyšky z chladničky. Stačí ich nakombinovať a vytvoriť vlastnú originálnu plnku. Pekným príkladom je recept používateľky s prezývkou mixuj.zivot, ktorá rozmixovala šunku, ementál, paradajky, cibuľu, papriku a čerstvý syr. Výsledok bol jemný krém, ktorým jednoducho naplnila pláty cesta.

Praktické občerstvenie na každú príležitosť

Slimáky sa pečú dozlatista, kým sa cesto pekne nadýchne a chute prepoja. Sú malé, ľahko sa podávajú a jedia bez príboru, čo z nich robí perfektné občerstvenie na párty, piknik alebo desiatu do školy. Ak ich doplníte šalátom, získate rýchlu a vyváženú večeru.

Sladká alternatíva

Hoci sa väčšinou pripravujú na slano, princíp rolovaného cesta sa dá využiť aj pri sladkých verziách. Najznámejšie sú škoricové slimáky – kysnuté cesto s cukrom a škoricou, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie dezerty. Skvelé sú aj plnky s tvarohom, orieškami či čokoládou.

Recept na väčšiu dávku slimákov z lístkového cesta

Ak plánujete pripraviť občerstvenie pre viac ľudí, môžete vyskúšať túto verziu:

Potrebujete:

  • 4 balenia lístkového cesta,

  • 200 g šunky alebo jemného salámu,

  • 150 g ementálu či eidamu,

  • 200 g paradajok,

  • 120 g cibule,

  • 140 g papriky,

  • 2 čajové lyžičky korenia na pizzu,

  • 100 g čerstvého syra alebo kyslej smotany.

Postup:

  1. Všetky prísady (okrem cesta) vložte do mixéra a mixujte asi 6 sekúnd na strednej rýchlosti.

  2. Rozdeľte zmes rovnomerne na štyri pláty lístkového cesta.

  3. Zrolujte, nakrájajte na kúsky hrubé približne 1,5 cm a poukladajte na plech s papierom na pečenie.

  4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20–25 minút, kým slimáky nezískajú zlatú farbu.

  5. Podávajte teplé, vlažné alebo aj studené – chutia výborne vždy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.