Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvicový džem s citrusmi a zázvorom: jesenná dobrota na sladko aj na slano

Tekvicový džem s citrusmi a zázvorom: jesenná dobrota na sladko aj na slano
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicový džem s citrusmi a zázvorom: jesenná dobrota na sladko aj na slano Foto: depositphotos.com
reklama:

Tekvica nemusí skončiť iba ako krémová polievka či pečené mesiačiky na plechu. V sladkej kuchyni dokáže milo prekvapiť – napríklad vo forme voňavého džemu. Jej jemná chuť vytvára ideálny základ, ku ktorému sa hodia citrusy, štipka korenia aj svieži zázvor. Výsledok? Nátierka, ktorá rozžiari raňajky aj dezerty.

Prečo dať šancu tekvicovému džemu

Keď sa povie džem, väčšina ľudí si predstaví klasiku – jahody, marhule alebo slivky. No práve jeseň ponúka priestor na experimenty. Tekvica je na to ako stvorená: sama o sebe síce nie je chuťovo výrazná, ale práve vďaka tomu sa dá dochutiť na nespočetné spôsoby.

Hotový džem sa dá využiť všestranne – natriete ho na chlieb, pridáte k palacinkám, vafliam či lievancom, dochutíte jogurt alebo použijete ako plnku do koláčov a buchiet. Skvelo sa hodí aj k syrom a dokonca k pečenému mäsu. Milovníci sladkého pečenia ho môžu pridať do cheesecaku či krémov, kde dodá jemnú sladkosť a farbu.

S čím tekvica ladí najviac

Samotná tekvica má neutrálnejšiu chuť, preto je ideálne ju doplniť výraznejšími ingredienciami. Najlepšie funguje s kyselkavými citrusmi – citrónom alebo pomarančom, prípadne aj s ananásom. Tie jej dodajú sviežosť a šmrnc.

Ak chcete navodiť typickú jesennú atmosféru, siahnite po koreninách ako škorica, badián, klinček či muškátový oriešok. Tekvica si rozumie aj s jablkami, hruškami alebo brusnicami – výsledok je vždy originálny a chutný.

Čo sa týka odrôd, najčastejšie sa používa hokkaido – má peknú oranžovú farbu, plnšiu chuť a navyše sa nemusí šúpať. Maslová tekvica je zas jemnejšia a prirodzene sladká. Zaujímavú chuť prinesie muškátová tekvica, ktorá sa dobre kombinuje s exotickým ovocím.

Recept na voňavý tekvicový džem

Ingrediencie:

  • Na džem: 1,8 kg tekvice, 500 ml vody, 1 pomaranč, 3 citróny, 5 cm čerstvého zázvoru, 5 klinčekov

  • Na sirup: 250 ml vody, 400 g kryštálového cukru, 150 ml octu

Postup prípravy:

  1. Tekvicu umyte, zbavte semienok a ak nepoužívate hokkaido, ošúpte ju.

  2. Citrusy umyte, nastrúhajte z nich kôru a vytlačte šťavu.

  3. Dužinu nakrájajte na kocky, pridajte citrusovú šťavu aj kôru, klinčeky a nastrúhaný zázvor. Podlejte vodou a duste, kým nezmäkne.

  4. Klinčeky vyberte a rozmixujte na hladké pyré.

  5. V samostatnom hrnci uvarte sirup z vody, cukru a octu – mal by pripomínať redší med. Primiešajte ho do tekvicového pyré.

  6. Spolu varte, kým zmes nezhustne. Nezabudnite miešať, aby sa nepripálila.

  7. Horúci džem nalejte do čistých pohárov, zavrite a otočte hore dnom. Po vychladnutí je pripravený na ochutnávku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.