Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jahody sušené mrazom – chrumkavý poklad plný vitamínov

Jahody sušené mrazom – chrumkavý poklad plný vitamínov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jahody sušené mrazom – chrumkavý poklad plný vitamínov Foto: depositphotos.com
reklama:

Predstavte si jahodu, ktorá si zachová svoju sladkosť, farbu aj vôňu, no pritom je ľahučká, krehká a vydrží vám v špajzi celé mesiace. Takéto sú jahody sušené mrazom – lahodná alternatíva k čerstvému ovociu, ktorá poteší chuťové poháriky aj vaše zdravie.

Ako vzniká ovocie sušené mrazom?

Proces nazývaný lyofilizácia funguje na jednoduchom princípe: plody sa najprv prudko zmrazia a následne sa z nich odparí voda. Nejde však o klasické rozmrazovanie – ľad prechádza priamo do plynného skupenstva. Vďaka tomu si jahody uchovajú väčšinu vitamínov, minerálov i svoju typickú arómu.

Na rozdiel od bežného sušenia horúcim vzduchom, ktoré oberá ovocie o časť živín, lyofilizácia ponúka takmer rovnaké výživové hodnoty, aké má čerstvé ovocie. A bonus navyše? Jahody sú extrémne ľahké, skladné a bez potreby akýchkoľvek pridaných látok vydržia dlhý čas.

Chuť, ktorá prekvapí

Lyofilizované jahody chutia intenzívnejšie než čerstvé – prirodzená sladkosť je v nich totiž sústredená do menšieho objemu. Sú príjemne krehké a keď ich zalejete tekutinou, opäť zmäknú a pripomenú čerstvý plod.

Preto sa hodia nielen ako rýchla desiata, ale aj do rôznych receptov.

Nápady na využitie v kuchyni

  • Rýchla maškrta – ideálne, keď máte chuť na niečo sladké bez výčitiek.

  • Raňajkové kombinácie – skvele doplnia jogurt, kašu či müsli.

  • Smoothie plné energie – stačí ich zmixovať s mliekom, rastlinným nápojom alebo iným ovocím.

  • Pečenie a dezerty – rozdrvené kúsky krásne zafarbia krémy, celé jahody zas ozdobia koláče či palacinky.

  • Domáce čokolády – dokonale ladia s horkou aj mliečnou čokoládou.

  • Osviežujúca voda – pár kúskov dodá poháru vody jemnú ovocnú chuť.

Prečo sú prospešné pre zdravie?

  • obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu,

  • zdrojom vlákniny pre dobré trávenie,

  • majú antioxidačné účinky a spomaľujú starnutie buniek,

  • nízkokalorické, takže nezaťažia štíhlu líniu,

  • neobsahujú pridaný cukor ani konzervanty.

Prečo sa oplatí mať ich doma?

Ak chcete mať chuť čerstvých jahôd vždy poruke, aj v zime, sušenie mrazom je ideálne riešenie. Uchováva živiny aj autentickú chuť, jahody sú skladné, dlho vydržia a v kuchyni majú nespočetné využitie.

Či ich budete chrúmať len tak, prisypete do raňajok alebo použijete pri pečení, vždy si doprajete zdravú pochúťku, ktorá chutí ako kúsok leta.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.