Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hrušky – jesenný poklad pre deti aj dospelých

Hrušky – jesenný poklad pre deti aj dospelých
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hrušky – jesenný poklad pre deti aj dospelých Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa na stromoch začnú ohýbať konáre pod ťarchou dozretých hrušiek, je čas využiť ich naplno. Pre najmenšie deti sú ideálne vo forme jemného pyré, starším môžeme hrušky ponúknuť v koláčoch, kompótoch, ale aj ako súčasť slaných jedál.

Prečo zaradiť hrušky do jedálnička?

Hrušky patria medzi ovocie, ktoré je dobre znášané už v rannom veku dieťaťa. Ich prirodzená sladkosť láka deti a zároveň obsahujú látky, ktoré podporujú zdravie. Vláknina pomáha tráveniu, no treba dávať pozor na prezreté plody – tie môžu spôsobiť hnačku. Naopak, nezrelé hrušky sú ťažšie stráviteľné.

Okrem vlákniny sú zdrojom sacharidov, ktoré rýchlo dodajú energiu, a vitamínu C, dôležitého pre imunitu. Z minerálov v nich nájdeme draslík, horčík, vápnik aj fosfor – teda prvky potrebné pre správny rast a vývoj organizmu.

Kedy môžu deti ochutnať hrušku?

Ovocie sa zvykne zavádzať po tom, čo dieťa už pozná zeleninové a mäsové príkrmy. U dojčených detí je to okolo 7. mesiaca, pri nedojčených o niečo skôr – približne v 5. až 6. mesiaci. Najčastejšie sa začína jablkom či banánom, hneď potom sa hodí vyskúšať dusenú a rozmixovanú hrušku.

Ako pri každej novej potravine, najlepšie je začať malou porciou podanou ráno, aby bolo možné sledovať prípadnú reakciu. Dobrou správou je, že hrušky alergie takmer nikdy nespôsobujú.

Ako pripraviť pyré pre bábätko?

Hrušku ošúpte, odstráňte jadrovník, nakrájajte na kúsky, podlejte trochou dojčenskej vody a krátko povarte, približne 3 až 5 minút. Potom ju rozmixujte na hladký krém. Chuť môžete obohatiť pridaním banánu alebo jablka. Pyré sa dá aj sterilizovať a uchovať na neskôr.

Od roka vyššie: hrušky v rodinných receptoch

Keď deti trochu podrastú, ponúka sa množstvo možností, ako hrušky zaradiť do jedálnička. Nejde len o sladké koláče – hrušky prekvapia aj v slaných kombináciách.

  • S mäsom: k pečenému kurčaťu, kačke, morčaciemu či bravčovému sa hodia prekvapivo dobre. Stačí ich vložiť pod mäso asi pol hodiny pred dopečením. Výsledkom je chutná šťava aj zdravá príloha.

  • So syrom: klasickou kombináciou je hruška s plesnivým syrom, no pre deti radšej zvoľte smotanový syr alebo tvaroh. Výborne chutí aj pečená hruška s orechmi a medom.

Ako si uchovať hrušky na zimu?

Sezóna trvá len pár týždňov, preto sa oplatí spracovať úrodu do kompótov, džemov či lekvárov. Hodia sa do raňajkových kaší, palaciniek, koláčov aj muffinov. Valašské frgále by bez hruškových džemov neboli tým, čím sú.

Veľmi chutný je aj francúzsky hruškový koláč, kde vyniknú celé kúsky ovocia. Pre ľudí s intoleranciou lepku sa dá pripraviť z ryžovej múky.

Recept na pečený čaj proti nachladnutiu

Na dve porcie budete potrebovať:

  • 150 g hrušiek bez jadrovníka

  • polovicu citróna

  • lyžicu tekutého medu

  • 2 klinčeky

  • štipku škorice

  • 1 cm čerstvého zázvoru

Hrušky nakrájajte, vložte do zapekacej misy, pridajte koreniny, citrón a med. Zmes premiešajte a pečte približne 45 minút pri 180 °C. Po desiatich minútach podlejte trochou vody. Do hotového čaju vmiešajte nastrúhaný zázvor a zalejte horúcou vodou. Nechajte lúhovať 10 minút. Ak čaj uzavriete do sterilizovaných pohárov, vydrží aj rok.

Menej známe, no zaujímavé tipy

  • Hruška v kombinácii s gaštanmi vytvorí krémovú zimnú polievku.

  • Bezlepková kaša z teffu (známeho aj ako milička habešská) chutí skvelo s kúskami hrušky.

  • Sladšie odrody sa hodia na výrobu „hruškového medu“, ktorým osladíte kaše aj koláče.

  • Hrušky v želé sú ľahkým a lákavým dezertom, ktorý deti ocenia.

  • A na Vianoce skúste netradičné perníkové guľky s hruškovým džemom – ak sú určené pre deti, rum či kávu jednoducho vynechajte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.