Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nakladané syry – letná chuť ukrytá v pohári

Nakladané syry – letná chuť ukrytá v pohári
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nakladané syry – letná chuť ukrytá v pohári Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa povie domáce nakladanie, väčšina z nás si predstaví uhorky, kapustu či utopencov. Lenže tento postup sa dá využiť aj inak – a výsledok je ešte lákavejší. Nakladané syry sa v posledných rokoch stali hitom medzi domácimi delikatesami. Ich jemná krémovosť sa dokonale prepája s vôňou byliniek, cesnaku a kvalitného oleja. Navyše ich príprava je jednoduchá, zvládnete ju aj bez špeciálneho vybavenia, a výsledok poteší rovnako pri oslave s priateľmi, ako aj pri večeri na záhrade.

Prečo práve syry?

Okrem výbornej chuti majú nakladané syry aj praktickú stránku. Dokážu sa dobre skladovať, využijete pri nich miestne suroviny a často poslúžia aj na spracovanie kúskov syra, ktoré by inak ostali nepovšimnuté. Z malého zvyšku eidamu či hermelínu sa tak môže stať gurmánska pochúťka.

Ktoré syry fungujú najlepšie?

Nie každý druh sa hodí na naloženie do oleja. Potrebujete syr, ktorý si udrží tvar a zároveň do seba nasaje chute korenín.

  • Hermelín alebo camembert – mäkké, jemne zrejúce syry, ktoré po pár dňoch získajú pikantný charakter.

  • Feta a balkánsky syr – ideálne s olivami, sušenými paradajkami a bylinkami zo stredomorskej kuchyne.

  • Eidam, gouda či čedar – pevnejšie syry, ktoré dobre znášajú aj ostrejšie prísady ako chilli alebo horčica.

  • Údené syry – už samy o sebe výrazné, no s cesnakom, cibuľou a voňavým korením sa menia na nezameniteľnú delikatesu.

Zaujímavým tipom je aj kombinácia viacerých druhov – do jednej nádoby vrstvite napríklad plátky eidamu, kúsky údeného syra a štvrtiny hermelínu, pričom každú časť dochutíte iným korením. Výsledkom je sýrový „orchester chutí“.

Marináda – tajný kľúč k úspechu

To, čo robí nakladané syry výnimočnými, nie je len samotný syr, ale najmä marináda. Základom je kvalitný olej – neutrálnejší slnečnicový alebo repkový, alebo výraznejší olivový.

Do oleja sa pridáva:

  • cesnak a cibuľa (najlepšie čerstvo nakrájané),

  • koreniny ako čierne korenie, nové korenie, horčičné semienka či bobkový list,

  • bylinky – tymian, rozmarín, prípadne chilli pre štipľavý akcent.

Dĺžka marinovania závisí od druhu syra – niektoré sú hotové už po troch dňoch, iné potrebujú aj dva týždne.

Tip z kuchyne: Hermelín v oleji s cesnakom

Čo budete potrebovať:

  • 4 hermelíny

  • 1 červenú cibuľu

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1 ČL horčičných semienok

  • ½ ČL drveného chilli (voliteľné)

  • 3 bobkové listy

  • pár guľôčok čierneho korenia

  • vetvičky tymianu alebo rozmarínu

  • cca 300 ml oleja

Postup:
Hermelíny rozrežte na polovice, cibuľu a cesnak nakrájajte na plátky. Vrstvite do pohára syr, cibuľu, cesnak a koreniny, zalejte olejom, uzavrite a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 5 dní.

Podávať môžete s čerstvým chlebom, zeleninou alebo pohárom vína.

Domáce syry ako krok k udržateľnosti

Nakladané syry sú nielen chutné, ale aj priateľské k prírode. Skladujú sa v znovu použiteľných pohároch, využívajú miestne suroviny a predchádzajú plytvaniu. Navyše poslúžia aj ako originálny darček – pekne zabalená sklenica s ručne písanou etiketou poteší viac než mnohé kupované darčeky.

A čo sa týka trvanlivosti – ak sú syry celé ponorené v oleji a uložené v chlade, vydržia niekoľko týždňov. No úprimne, málokto ich má doma tak dlho, pretože väčšinou zmiznú už po pár dňoch.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.