
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Nakladané syry – letná chuť ukrytá v pohári
Nakladané syry – letná chuť ukrytá v pohári

Keď sa povie domáce nakladanie, väčšina z nás si predstaví uhorky, kapustu či utopencov. Lenže tento postup sa dá využiť aj inak – a výsledok je ešte lákavejší. Nakladané syry sa v posledných rokoch stali hitom medzi domácimi delikatesami. Ich jemná krémovosť sa dokonale prepája s vôňou byliniek, cesnaku a kvalitného oleja. Navyše ich príprava je jednoduchá, zvládnete ju aj bez špeciálneho vybavenia, a výsledok poteší rovnako pri oslave s priateľmi, ako aj pri večeri na záhrade.
Prečo práve syry?
Okrem výbornej chuti majú nakladané syry aj praktickú stránku. Dokážu sa dobre skladovať, využijete pri nich miestne suroviny a často poslúžia aj na spracovanie kúskov syra, ktoré by inak ostali nepovšimnuté. Z malého zvyšku eidamu či hermelínu sa tak môže stať gurmánska pochúťka.
Ktoré syry fungujú najlepšie?
Nie každý druh sa hodí na naloženie do oleja. Potrebujete syr, ktorý si udrží tvar a zároveň do seba nasaje chute korenín.
-
Hermelín alebo camembert – mäkké, jemne zrejúce syry, ktoré po pár dňoch získajú pikantný charakter.
-
Feta a balkánsky syr – ideálne s olivami, sušenými paradajkami a bylinkami zo stredomorskej kuchyne.
-
Eidam, gouda či čedar – pevnejšie syry, ktoré dobre znášajú aj ostrejšie prísady ako chilli alebo horčica.
-
Údené syry – už samy o sebe výrazné, no s cesnakom, cibuľou a voňavým korením sa menia na nezameniteľnú delikatesu.
Zaujímavým tipom je aj kombinácia viacerých druhov – do jednej nádoby vrstvite napríklad plátky eidamu, kúsky údeného syra a štvrtiny hermelínu, pričom každú časť dochutíte iným korením. Výsledkom je sýrový „orchester chutí“.
Marináda – tajný kľúč k úspechu
To, čo robí nakladané syry výnimočnými, nie je len samotný syr, ale najmä marináda. Základom je kvalitný olej – neutrálnejší slnečnicový alebo repkový, alebo výraznejší olivový.
Do oleja sa pridáva:
-
cesnak a cibuľa (najlepšie čerstvo nakrájané),
-
koreniny ako čierne korenie, nové korenie, horčičné semienka či bobkový list,
-
bylinky – tymian, rozmarín, prípadne chilli pre štipľavý akcent.
Dĺžka marinovania závisí od druhu syra – niektoré sú hotové už po troch dňoch, iné potrebujú aj dva týždne.
Tip z kuchyne: Hermelín v oleji s cesnakom
Čo budete potrebovať:
-
4 hermelíny
-
1 červenú cibuľu
-
4 strúčiky cesnaku
-
1 ČL sladkej papriky
-
1 ČL horčičných semienok
-
½ ČL drveného chilli (voliteľné)
-
3 bobkové listy
-
pár guľôčok čierneho korenia
-
vetvičky tymianu alebo rozmarínu
-
cca 300 ml oleja
Postup:
Hermelíny rozrežte na polovice, cibuľu a cesnak nakrájajte na plátky. Vrstvite do pohára syr, cibuľu, cesnak a koreniny, zalejte olejom, uzavrite a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 5 dní.
Podávať môžete s čerstvým chlebom, zeleninou alebo pohárom vína.
Domáce syry ako krok k udržateľnosti
Nakladané syry sú nielen chutné, ale aj priateľské k prírode. Skladujú sa v znovu použiteľných pohároch, využívajú miestne suroviny a predchádzajú plytvaniu. Navyše poslúžia aj ako originálny darček – pekne zabalená sklenica s ručne písanou etiketou poteší viac než mnohé kupované darčeky.
A čo sa týka trvanlivosti – ak sú syry celé ponorené v oleji a uložené v chlade, vydržia niekoľko týždňov. No úprimne, málokto ich má doma tak dlho, pretože väčšinou zmiznú už po pár dňoch.