Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sladké ráno so škoricou a vanilkou: Francúzsky toast ako dokonalý štart dňa

Sladké ráno so škoricou a vanilkou: Francúzsky toast ako dokonalý štart dňa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sladké ráno so škoricou a vanilkou: Francúzsky toast ako dokonalý štart dňa Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve francúzsky toast?

Len málo jedál spája jednoduchosť s eleganciou tak, ako tento kúsok opečeného chleba namočený vo vajíčkach a mlieku. Dá sa pripraviť na slano aj na sladko, hodí sa k nedeľnému brunchu v štýlovej kaviarni, ale rovnako aj k pohodovým raňajkám doma. Najlepšie na ňom je, že nepotrebujete hodiny – stačí desať minút a voňavá dobrota je na stole.

Krátky výlet do histórie

Hoci sa dnes spája s Francúzskom, recept na namočený a opečený chlieb poznali už dávni Rimania. V kuchárskej knihe Apicius sa zachoval záznam o sladkom pokrme „pan dulcis“, kde sa chlieb máčal v zmesi mlieka a vajec. V podstate išlo o spôsob, ako využiť staršie pečivo – myšlienka, ktorá sa ujala v mnohých krajinách.

  • Francúzsko: „pain perdu“ – „stratený chlieb“, teda pokrm zo starého pečiva.

  • Nemecko: „arme Ritter“ – „chudobní rytieri“, pomenovanie z čias, keď si rytieri nemohli dovoliť plytvať jedlom.

  • Španielsko: „torrijas“ – verzia s medom a škoricou, obľúbená hlavne počas pôstu.

Ako vznikol názov „francúzsky“

Jedna legenda hovorí o kuchárovi Josephovi Frenchovi z New Yorku, ktorý v roku 1724 pripravil svoju vlastnú verziu opečeného chleba. Názov chcel uviesť ako „French’s Toast“, no zabudol na apostrof. Tak vznikol „French toast“ – a svet si ho osvojil ako „francúzsky toast“, hoci pôvod s Francúzskom priamo nesúvisel.

Nech už je pravda akákoľvek, jedno je isté: tento pokrm sa stal klasikou raňajkových menu po celom svete a svoju popularitu si drží vedľa palaciniek či waflí.

Recept: francúzsky toast na sladko

Suroviny (pre 1 osobu):

  • 4 krajce toastového chleba

  • 2 vajcia

  • 300 ml mlieka

  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice

  • štipka vanilky

  • štipka muškátového orieška

  • maslo na opekanie

Na dozdobenie:

  • kyslá smotana

  • čerstvé ovocie podľa chuti

  • javorový sirup

  • práškový cukor

Postup prípravy:

  1. V miske rozšľahajte vajcia s mliekom a pridajte škoricu, vanilku aj muškátový oriešok.

  2. Každý plátok chleba ponorte do zmesi a položte na rozohriatu panvicu s maslom.

  3. Opekajte z oboch strán, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.

  4. Podávajte s ovocím, kyslou smotanou, posypané cukrom a zaliate javorovým sirupom.

Takto pripravený francúzsky toast krásne prevonia kuchyňu a z obyčajného rána spraví malý sviatok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.