Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvicový perník – jesenný koláč

Tekvicový perník – jesenný koláč
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicový perník – jesenný koláč Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak existuje koláč, ktorý dokáže spojiť jesennú náladu s vôňou zimy, je to jednoznačne perník. Kým vonku syčí vietor a dažďové kvapky bubnujú na okno, v kuchyni sa nesie vôňa škorice, klinčekov a kakaa.

Práve vtedy má človek pocit, že sviatočná atmosféra je už na dosah.

Prečo pridať do perníka tekvicu?

Tekvica patrí k jeseni rovnako ako gaštany či jablká. Jej dužina je jemná, mierne sladká a počas pečenia pustí dostatok šťavy, vďaka čomu je koláč vláčny a nadýchaný. Netreba teda pridávať litre mlieka ani vody. Najpraktickejšie je použiť maslovú tekvicu, hokkaido (ktoré nie je nutné šúpať), cuketu alebo mohutnú odrodu Goliáš.

Stačí ju nastrúhať nahrubo a primiešať surovú priamo do cesta – žiadne zložité predváranie či pečenie.

Jednoduchý hrnčekový recept

Tekvicový perník zvládne pripraviť aj ten, kto sa v pečení necíti doma. Stačí si pripraviť bežné suroviny:

  • 2 hrnčeky strúhanej tekvice
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • balíček perníkového korenia
  • balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 lyžica kakaa

Suroviny premiešame, kým nezískame hladké cesto bez hrudiek. Hmotu nalejeme na pripravený plech a pečieme pri 180 °C. Po vychladnutí môžeme dezert ozdobiť džemom a zaliať čokoládovou polevou.

Obmeny a triky navyše

  • Ak tekvicu nemáte po ruke, nastrúhajte do cesta jablká – dodajú sviežosť a jemne kyslastú chuť.
  • Namiesto jabĺk môžete skúsiť hrušky, mrkvu alebo cuketu, vždy však pridajú šťavnatosť a vláčnosť.
  • Pre luxusnejšiu verziu pridajte nasekané orechy alebo kúsky čokolády.

Tajomstvo perníka je ukryté v korení – škorica, badián, klinčeky, kardamóm či muškátový oriešok urobia z obyčajného hrnčekového koláča dezert, ktorý pripomenie advent aj v polovici jesene.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.