Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chrumkavé pečené zemiakové placky: jednoduchá pochúťka, ktorá vás nesklame

Chrumkavé pečené zemiakové placky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chrumkavé pečené zemiakové placky Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte chuť na niečo rýchle, no zároveň domáce a poctivé? Pečené zemiakové placky sú presne to, čo hľadáte. Na povrchu krásne zapečené, vo vnútri mäkučké a šťavnaté.

Môžete si ich vychutnať samotné, so zeleninou, podávať k obľúbeným dipom alebo použiť ako ľahšiu alternatívu prílohy namiesto klasických zemiakov.

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie suroviny v našej kuchyni – pripravujeme ich na všetky možné spôsoby. Ak ich však spojíte s bylinkami, syrom a kúskami šunky a namiesto vyprážania dáte do rúry, vznikne jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj o niečo ľahšie. Majoránka, ktorá je pre tento recept ako stvorená, dodá plackám typickú vôňu a pomôže aj tráveniu.

Čo budete potrebovať

Na približne jeden plech placiek si pripravte:

  • 4–5 väčších zemiakov (najlepšie uvarených deň vopred),
  • 2 vajcia,
  • asi 50 g šunky,
  • rovnaké množstvo strúhaného syra,
  • bielu časť jarnej cibuľky,
  • 1–3 strúčiky cesnaku,
  • sušenú majoránku alebo inú obľúbenú bylinku,
  • soľ, čierne korenie,
  • trochu oleja na potretie papiera na pečenie.

Postup krok za krokom

  1. Uvarte zemiaky – ak si ich pripravíte deň vopred a necháte vychladnúť, budú sa lepšie strúhať a cesto nebude riedke.
  2. Nastrúhajte ich nahrubo a zmiešajte s posekanou jarnou cibuľkou a nadrobno nakrájanou šunkou.
  3. Pridajte vajcia, syr a cesnak – buď pretlačený, alebo roztlačený nožom na kašu. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Dochucujte soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
  5. Formujte placky – plech vystlite papierom na pečenie, potrite olejom a zo zemiakovej zmesi lyžicou ukladajte malé kôpky. Jemne ich pritlačte do tvaru placiek.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 až 20 minút, kým okraje nezískajú krásnu zlatistú farbu a placky nebudú príjemne chrumkavé.

Ako podávať pečené placky

Tieto placky si rozumejú s čerstvou zeleninou, kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom. Ak ich pripravíte ako prílohu, hodia sa napríklad k dusenému mäsu alebo zeleninovej omáčke. A ak máte radi experimenty, skúste pridať bylinky podľa sezóny – bazalku, tymian či oregano.

Pečené zemiakové placky sú univerzálne, jednoduché a vždy sa vydaria. Navyše si ich môžete pripraviť na mnoho spôsobov – slané, sladké, s rôznymi plnkami alebo len tak „na čistý spôsob“.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.