Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo robiť so zvyšnou strúhankou? 8 chutných a nečakaných možností

Čo robiť so zvyšnou strúhankou? 8 chutných a nečakaných možností
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo robiť so zvyšnou strúhankou? 8 chutných a nečakaných možností Foto: depositphotos.com
reklama:

Po obaľovaní rezňov, syra či zeleniny často zostane na tanieri kôpka strúhanky, ktorá väčšinou putuje do koša.

Bola by to však škoda – práve zvyšná strúhanka sa dá zužitkovať na veľa spôsobov a dokáže dodať jedlám nový rozmer, chrumkavosť a vôňu.

Domáca strúhanka ako základ

Najčastejšie vzniká nastrúhaním usušeného pečiva – rožkov, žemlí či chleba. Zvyčajne ju používame na obaľovanie, no rovnako dobre funguje aj ako spojivo do mäsových alebo zeleninových fašírok. Hodí sa na vysypanie plechu pred pečením a v sladkej verzii aj do drobenky či zapekaných dezertov.

Problém nastáva až vtedy, keď nám po obaľovaní ostane zvyšok zmiešaný s vajíčkom a kúskami mäsa. Ten sa už neodporúča vracať späť do nádoby, lebo by sa v ňom mohli množiť baktérie. Ak máte sliepky, radi si poradia. A pre tých, čo sliepky nemajú, tu je osem tipov, ako strúhanku využiť priamo v kuchyni:

1. Placky z panvice

Rozšľahajte vajíčko, pridajte zvyšnú strúhanku, kúsky syra, zeleninu alebo šunku a dochuťte bylinkami. Vznikne vám hustejšie cesto, z ktorého na oleji usmažíte jednoduché, no výborné placky.

2. Domáce knedličky do polievky

Zo strúhanky pripravíte ľahké cesto na malé knedličky. Môžete skúsiť klasickú strúhankovú verziu, bramborovú alebo pridať kuskus a čerstvú pažítku.

3. Rezance na sladko či na slano

Uvarené cestoviny posypte strúhankou opraženou na masle, pridajte soľ a trocha rozpusteného masla navrch. Rýchle a lacné jedlo, ktoré chutí skvelo. Môžete ho ozvláštniť hubami alebo pripraviť sladký variant s medom.

4. Karfiol a iná zelenina

Namiesto klasického vyprážania v trojobale skúste jednoduchší postup – ružičky uvareného karfiolu posypte opraženou strúhankou a podávajte s prílohou. Rovnako sa dá pripraviť aj stopkový zeler, fenikel, ružičkový kel či fazuľové lusky.

5. Do fašírok a sekanej

Pri príprave mäsových alebo zeleninových zmesí sa strúhanka postará o to, aby držali tvar a po upečení boli na povrchu chrumkavé.

6. Sladká posýpka na koláč

Ak ide o strúhanku zo sladkého pečiva, dá sa premeniť na jednoduchú drobenku. Stačí ju zmiešať s kryštálovým cukrom a maslom a posypať ňou koláč pred pečením.

7. Chrumkavý záver zapekaných jedál

Zapekané cestoviny, zemiaky či iné jedlá posypte strúhankou – vytvorí sa zlatistá vrstva. Ešte lepší výsledok dosiahnete, ak ju zmiešate s bylinkami a syrom alebo krátko opražíte na masle. Hodí sa aj ako posýpka na ovocné knedlíky, šišky či taštičky s lekvárom.

8. Zemiaky s kôrkou

Pred pečením posypte mesiačiky zemiakov strúhankou. Po vytiahnutí z rúry budete mať dokonale prepečenú, chrumkavú krustu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.