Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pudingový krém z troch surovín: Rýchly dezert, ktorý sa vždy podarí

Pudingový krém z troch surovín: Rýchly dezert, ktorý sa vždy podarí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pudingový krém z troch surovín: Rýchly dezert, ktorý sa vždy podarí Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektorí ich poznajú ako buchtičky s krémom, iní ako buchtičky so šodó. Pravdou však je, že väčšina z nás má túto sladkú klasiku spojenú práve s voňavým pudingovým krémom, ktorý sa pomaly rozlieva po nadýchaných kúskach kysnutého cesta.

Táto kombinácia vytvára dezert, ktorému sa len ťažko odoláva.

Spomienka na školské časy

Len málokto si nespomenie na buchtičky s krémom zo školských jedální. Pre deti bývali malým sviatkom a mnohým dospelým dodnes evokujú chuť detstva. Základ tvoria drobné, dozlata upečené kúsky kysnutého cesta bez náplne, ktoré samy o sebe chutia výborne. No keď sa zalejú teplým, hladkým krémom, menia sa na dezert, ktorý poteší aj najnáročnejších milovníkov sladkého.

Kde sa vzalo „šodó“

Slovo šodó znie elegantne, ale pôvodne označovalo úplne iný pokrm. Pochádza z francúzskeho výrazu chaudeau, teda „teplá voda“. V skutočnosti šlo o ľahučkú vinnú penu, ktorú gazdinky pripravovali zo žĺtkov, cukru a bieleho vína.
Výsledkom bola nadýchaná pena s jemnou arómou vína, ktorá sa vo Francúzsku podávala buď ako samostatný dezert, alebo ako teplá omáčka k sladkému pečivu. Zaujímavosťou je, že kedysi vraj patrila medzi tradičné svadobné jedlá – nevesta ju mala pripraviť pre svojho ženícha v deň svadby.

Od sabayonu po náš puding

Podobné peny poznajú aj v iných krajinách. V Nemecku nesie názov Weinschaumsauce, vo Francúzsku sa dnes používa pomenovanie sabayon, odvodené z talianskeho zabaglione. Tieto omáčky sa používajú na prelievanie sladkých koláčov, piškót či briošiek.
Vo francúzskej kuchyni je veľmi obľúbený aj crème anglaise, hladký vanilkový krém, ktorý svojou chuťou aj hustotou pripomína náš domáci pudingový krém. Práve z týchto európskych dezertov pravdepodobne vznikla aj naša obľúbená verzia buchtičiek „so šodó“.

Rýchle riešenie: pudingový prášok

Doma si však nikto nemusí lámať hlavu s komplikovanými receptmi. Slovenské a české gazdinky už dávno zistili, že na výborný krém stačí obyčajný pudingový prášok, mlieko a cukor. Výsledok je rýchly, chutný a zvládne ho aj ten, kto v kuchyni práve začína.

Najlepšiu chuť dosiahnete, ak použijete kvalitný vanilkový puding, ideálne s pravou vanilkou. Ak ju prášok neobsahuje, pomôže vanilkový lusk alebo pár kvapiek esencie.

Ako pripraviť jemný krém na buchtičky

Na rozdiel od klasického pudingu by mal byť krém riedkejší a jemnejší. Preto použite o niečo viac mlieka, prípadne pridajte trochu smotany, ktorá mu dodá krémovú hebkosť. Počas varenia krém neustále miešajte, aby sa v ňom netvorili hrudky.

Na záver ho môžete dochutiť rumom, ktorý mu dodá typickú vôňu detstva. Ak ho pripravujete pre deti, nechajte krém krátko prevrieť, aby sa alkohol odparil – alebo použite rumovú arómu.

Čo budete potrebovať:

  • 1 a ½ balíčka vanilkového pudingu
  • 1 liter mlieka
  • 6–8 lyžíc práškového cukru (podľa chuti)
  • trocha rumu alebo rumovej esencie

Postup:

  1. Do hrnca nalejte približne 800 ml mlieka a priveďte ho k varu.
  2. V zvyšnom mlieku rozmiešajte pudingový prášok a cukor, kým nevznikne hladká zmes.
  3. Zmes vlejte do horúceho mlieka a za stáleho miešania varte, až kým nezačne jemne hustnúť.
  4. Na záver pridajte rum alebo esenciu a premiešajte.

Tip na záver

Tento krém je univerzálny – hodí sa nielen k buchtičkám, ale aj k ovocným dezertom, koláčom či pohárovým zákuskom. Ak ho nalejete do sklenených pohárov a ozdobíte ovocím, máte rýchly dezert pripravený za pár minút.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.