Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Švédske škoricové slimáky: voňavá pochúťka, ktorá premení obyčajné ráno na sviatok

Švédske škoricové slimáky: voňavá pochúťka, ktorá premení obyčajné ráno na sviatok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Švédske škoricové slimáky: voňavá pochúťka, ktorá premení obyčajné ráno na sviatok Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak milujete vôňu škorice a čerstvého pečiva, tieto nadýchané slimáky vás dostanú.

Nepotrebujete sa pre ne vybrať do obľúbeného nákupného centra – pripravíte si ich jednoducho doma a ich chuť vás prenesie rovno do severskej pekárne.

Ich vôňa naplní celý dom, kým sa pečú v rúre, a keď sa položia na stôl, ťažko odolať pokušeniu „ochutnať len jeden“. V skutočnosti zmiznú skôr, než sa stihnú úplne vychladnúť.

Fika – švédske umenie spomaliť

V Škandinávii sa tieto slimáky tradične spájajú s prestávkou nazývanou fika – chvíľkou oddychu, kedy sa zastaví čas, naleje sa káva a dopraje si niečo malé a sladké. My si tento zvyk môžeme preniesť aj domov – doprajte si „vlastnú fiku“ s horúcou kávou a domácimi slimákmi, ktoré rozvonia každý kút vášho bytu.

Tipy, ktoré vám zaručia dokonalý výsledok

  • Dobrý výsledok začína kvalitným kváskom a trpezlivo vykysnutým cestom.
  • Do náplne z masla, cukru a škorice môžete pridať aj štipku kardamómu, ktorý dodá autentickú severskú arómu.
  • Rolku z cesta pevne stočte, aby sa pri pečení nerozvinula.
  • Pred pečením nechajte slimáky ešte poodpočívať na plechu – asi pol hodiny. Tak budú jemné a nadýchané.

Najčastejšie prešľapy, ktorým sa vyhnite

  • Ak cesto nestihne poriadne vykysnúť, slimáky budú hutné a ťažké.
  • Málo masla alebo priveľa múky spôsobí, že budú suché a tvrdé.
  • Plnku nešetrite – ak jej dáte málo, slimáky nebudú mať tú pravú výraznú chuť.
  • Dajte pozor aj na čas pečenia – krátko pečené slimáky ostanú vláčne, no dlhšie pečenie ich môže vysušiť.

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • 21 g droždia
  • 400 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 60 g rozpusteného masla
  • 2 lyžice práškového cukru

Plnka (na každý plát cesta):

  • 50 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1½ lyžičky mletej škorice

Na dokončenie:

  • 1 vajce na potretie
  • kryštálový alebo perličkový cukor na posypanie

Postup

  1. Kvások: V menšej miske zmiešajte vlažné mlieko, dve lyžičky cukru a droždie. Nechajte približne 15 minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
  2. Cesto: Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, dve lyžice cukru, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto a nechajte ho prikryté utierkou kysnúť asi 45 až 60 minút.
  3. Tvarovanie: Cesto rozdeľte na dve časti a každú rozvaľkajte na obdĺžnik. Potrite zmäknutým maslom, posypte zmesou cukru a škorice.
  4. Rolovanie: Stočené cesto nakrájajte na kolieska široké asi 2,5 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte pol hodiny odpočívať.
  5. Pečenie: Slimáky potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte cukrom a pečte pri 210 °C približne 10–12 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
  6. Podávanie: Po upečení nechajte slimáky chvíľu vychladnúť na mriežke. Sú najlepšie ešte mierne teplé – mäkké, voňavé a rozplývajúce sa na jazyku.

Malá odmena pre každého

Tieto švédske škoricové slimáky sú dôkazom, že jednoduché suroviny dokážu vytvoriť niečo výnimočné. Stačí trocha trpezlivosti, vôňa škorice a masla a váš domov sa razom zmení na útulnú kaviareň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.