Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci pečený čaj: voňavé ovocie, ktoré zahreje telo aj dušu

Domáci pečený čaj: voňavé ovocie, ktoré zahreje telo aj dušu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci pečený čaj: voňavé ovocie, ktoré zahreje telo aj dušu Foto: depositphotos.com
reklama:

Len čo sa dni skrátia a vonku začne poletovať prvý chlad, prichádza čas vytiahnuť z políc poháre s domácim pokladom – pečeným čajom.

Tento sladko-kyslastý zázrak je presne to, čo poteší po návrate z mrazivého dňa a prevonia celý dom už pri príprave.

Najlepšie na ňom je, že si ho môžeme vyrobiť sami, presne podľa chuti a možností. Počas leta, keď záhrady hýria farbami, si postupne odkladáme ovocie do mrazničky. A keď sa ochladí, prichádza ten správny čas všetko spojiť a upiecť čaj, ktorý má nielen krásnu vôňu, ale aj kúsok leta v každej lyžičke.

Ktoré druhy ovocia sa hodia najviac

Pečený čaj nie je o prísnych receptoch, ale o fantázii. Kto raz začne, zistí, že kombinácií je nekonečne veľa. Základom býva niekoľko aromatických druhov, ktoré sa spolu krásne dopĺňajú:

  • Ríbezle (červené, čierne aj biele) – kyselkavé bobuľky, ktoré dodajú čaju sviežosť a krásnu farbu. Kľudne môžu tvoriť aj polovicu celej zmesi.
  • Arónia (čierna jarabina) – čaj s ňou získa plnú chuť a tmavý, hlboký odtieň. Stačí menšie množstvo, inak by mohla prevládať.
  • Slivky – patria medzi klasiku. Pri pečení zmäknú, uvoľnia šťavu a krásne prevoňajú celú kuchyňu.
  • Hrušky – sladké, šťavnaté a jemné. Ak majú tvrdšiu šupku, je lepšie ich olúpať.
  • Jablká – v čaji pôsobia ako spojivo. Krájame ich na drobné kocky, aby sa rovnomerne rozvarili.
  • Ringloty, mirabelky či iné kôstkoviny – doplnia chuťový základ a dodajú zmesi sviežosť.
  • Čerešne – ideálne z mrazničky, najmä ak ich chceme kombinovať s neskoro dozrievajúcim ovocím.
  • Ostružiny – postarajú sa o výraznú farbu, no bývajú kyslejšie, preto sa hodí pridať viac cukru.
  • Maliny, jahody, čučoriedky či brusnice – menšie plody prinesú jemnú arómu a letný dotyk.
  • Egreše a josty – kyselkavé, používame ich skôr ako doplnok.
  • Broskyne, marhule, nektárinky – dodajú sladkosť a šťavnatosť. Krájame ich nadrobno.
  • Hrozno – ak má väčšie semienka, odstránime ich, aby neprekážali.
  • Citrusy, banán alebo ananás – nie sú nutné, no v malom množstve vedia čaju dodať zaujímavý tón a svieži záver.

Malé tajomstvo úspechu

Kľúčom k výbornému pečenému čaju je rovnováha chutí – niečo kyslé, niečo sladké, trocha horkosti a vôňa korenín. Cukor pridávame podľa chuti, ale netreba to preháňať – ovocie si svoju prirodzenú sladkosť zachová aj po upečení.

Takto pripravený čaj stačí zaliať horúcou vodou, a razom máte v šálke kúsok leta. Je to ideálny spoločník na dlhé zimné večery, keď sa chcete zahriať a dopriať si niečo domáce, voňavé a plné spomienok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.