Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cuketový koláč s makom a slivkami: Jesenný dezert, ktorý vás zahreje pri duši

Cuketový koláč s makom a slivkami: Jesenný dezert, ktorý vás zahreje pri duši
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketový koláč s makom a slivkami: Jesenný dezert, ktorý vás zahreje pri duši Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa dni skracujú a vonku to vonia dažďom a opadaným lístím, v kuchyni prichádza čas na recepty, ktoré prevoňajú celý dom. Tento koláč je presne ten typ dezertu, ktorý sa hodí k hrnčeku horúceho čaju či voňavej káve.

Sladký akurát, plný prírodných chutí a ešte aj s dávkou vitamínov – jednoducho ideálne jesenné potešenie.

Spojenie cukety, maku, sliviek a vlašských orechov pôsobí možno netradične, no výsledok je prekvapivo harmonický. Koláč je vláčny, šťavnatý a krásne prevoňaný makom i ovocím. Skvelo sa hodí ako sladká bodka po obede, ale pokojne nahradí aj raňajky či popoludňajšiu maškrtu.

Čo si pripraviť

Na cesto budete potrebovať:

  • 400 g nastrúhanej cukety,
  • 200 g mletého maku,
  • 200 g vlašských orechov,
  • 200 g práškového cukru,
  • 100 ml roztopeného (a vychladnutého) masla,
  • 4 vajcia.

Na vrch príde približne 13 väčších sliviek.

Posýpku vytvoríte z:

  • 120 g polohrubej múky,
  • 60 g práškového cukru,
  • 60 g masla izbovej teploty.

Na prípravu si ešte nachystajte tuk na vymastenie plechu a trochu hrubej múky na vysypanie.

Ako na to krok za krokom

  1. Vymastite a vysypte plech s rozmermi približne 35 × 30 cm.
  2. Posýpka: v miske zmiešajte múku, cukor a maslo. Prstami vytvorte sypkú zmes, ktorá sa bude neskôr krásne rozpadávať na koláči.
  3. Pripravte suroviny: cuketu dobre umyte, nastrúhajte aj so šupkou, slivky rozpoľte a odstráňte kôstky. Orechy nasekajte – časť (asi 150 g) pridajte do cesta, zvyšok si nechajte na posypanie.
  4. Rozdeľte vajcia. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom do nadýchanej peny a potom do nej primiešajte vychladnuté maslo.
  5. Do žĺtkovej zmesi pridajte cuketu, mak a nasekané orechy. Nakoniec zľahka zapracujte sneh z bielkov, aby ostalo cesto nadýchané.
  6. Cesto rozotrite na plech, poukladajte slivky reznou stranou hore, posypte orechmi a nakoniec posýpkou.
  7. Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 50 minút. Riaďte sa farbou – koláč by mal byť zlatistý, nie tmavý.

Po upečení nechajte koláč trochu vychladnúť, nakrájajte ho a podľa chuti posypte práškovým cukrom.

Malý trik na záver

Ak potrebujete koláč bez lepku, jednoducho vynechajte posýpku. Nebojte sa však experimentovať – múku v nej môžete nahradiť mletými orechmi alebo mandľovou múkou, aby ste zachovali chrumkavú štruktúru.

Tento cuketovo-makový koláč vás prekvapí svojou jemnosťou, šťavnatosťou a bohatou chuťou. Jesenný dezert, ktorý chutí presne tak, ako vyzerá – útulne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.