Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyrežte si dokonalú tekvicu: tipy, vďaka ktorým vydrží krásna a svieža celé týždne

Vyrežte si dokonalú tekvicu: tipy, vďaka ktorým vydrží krásna a svieža celé týždne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyrežte si dokonalú tekvicu: tipy, vďaka ktorým vydrží krásna a svieža celé týždne Foto: depositphotos.com
reklama:

Jeseň by bez vyrezávanej tekvice nebola úplná. Ak však chcete, aby tá vaša tento rok naozaj vynikla, zabudnite na staré spôsoby a vyskúšajte niekoľko trikov, ktoré používajú skúsení „tekvicoví majstri“.

Ušetríte si čas  vyhnete sa neporiadku .

Ako vybrať tú správnu tekvicu

Prvým krokom k úspechu je výber kvalitného kusa. Najlepšie sú stredne veľké tekvice s pevným, hladkým povrchom a pravidelným tvarom. Takéto sa ľahko opracúvajú a vydržia dlhšie čerstvé.

Malý trik, ktorý pozná len málo ľudí – otvor nerobte hore, ale naspodku. Vnútro sa vám bude čistiť jednoduchšie a tekvica zostane dlhšie svieža. Keď bude hotová, stačí ju nasadiť na sviečku alebo LED svetielko – bez zložitého presúvania či odrezávania vrchnáka.

Pri dlabaní zabudnite na lyžicu. Skvelo poslúži lopatka na zmrzlinu alebo hnetací hák z mixéra – dužina pôjde von bez námahy a za pár minút máte hotovo.

Príprava a rezanie: bezpečne a s rozumom

Predtým než vezmete do ruky nôž, načrtnite si svoj dizajn. Výborne sa hodí zotierateľný fix – linky ľahko opravíte a po dokončení nebudú takmer vidieť. Ak si neveríte, vytlačte si šablónu z internetu a priložte ju na povrch tekvice.

Ak tvoríte s deťmi, využite vykrajovátka na koláčiky – jednoduché tvary zvládne každý. Používajte ostré, ale bezpečné nástroje, najmä ak pomáhajú menší členovia rodiny. Tekvicu si položte na stabilný podklad alebo ju pridržte v lone, aby sa nešmýkala.

Kreativite sa medze nekladú

Strašidelný úsmev je síce klasika, no dnes je priestor na experimenty obrovský. Môžete vyrezať zvieratá, ornamenty, geometrické vzory či známe filmové postavy – od Super Maria až po Disney hrdinov.

Veľký trend posledných rokov sú „tekvicové lebky“ alebo návrhy, ktoré využívajú prirodzený vzhľad dužiny – napríklad vlákna ako vlasy či bradu. Ak sa vám do rezania nechce, pokojne tekvicu len pomaľujte akrylovými farbami alebo ozdobte nálepkami a trblietkami.

Aby vydržala čo najdlhšie, po vydlabávaní ju opláchnite v slanej vode alebo v roztoku s trochou bielidla – spomalí to proces hniloby. Rezy a vnútorné steny natrite vazelínou, ktorá zabráni vysychaniu. Namiesto klasickej sviečky použite LED svetlo – je bezpečné a tekvicu nezahrieva.

Tekvica ako symbol jesene a radosti

Vyrezávanie tekvíc už dávno nie je len o výzdobe. Je to skvelý spôsob, ako stráviť spoločný čas s rodinou, zapojiť deti a vytvoriť niečo vlastnými rukami. V mnohých obciach sa dokonca konajú tekvicové súťaže alebo večerné sprievody.

Keď sezóna skončí, nezabudnite na ekologickú stránku – zvyšky jednoducho pridajte na kompost. Príroda sa vám za to poďakuje a vy budete mať istotu, že vaša jesenná výzdoba bola nielen krásna, ale aj šetrná k životnému prostrediu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.