Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poctivá babičkina fazuľová polievka: jedlo, ktoré zahreje a zasýti

Poctivá babičkina fazuľová polievka: jedlo, ktoré zahreje a zasýti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Poctivá babičkina fazuľová polievka: jedlo, ktoré zahreje a zasýti Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa z hrnca začne šíriť vôňa údeného mäsa a cesnaku, hneď je jasné, že na stole čoskoro pristane niečo výnimočné.

Fazuľová polievka podľa babičkinho receptu patrí k tým, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia dušu. Je hustá, jemne pikantná, s lahodnou chuťou, ktorá rozvonia celú kuchyňu.

Fazuľová polievka – jednoduchá, lacná a vďačná klasika

Každá rodina má svoju verziu fazuľovej polievky. Niekto ju pripravuje s kyslou kapustou, iný s klobásou či smotanou, ktorá jej dodá svetlý odtieň a krémovú chuť.
Základ však zostáva rovnaký – fazule. Tie sú cenovo dostupné, dobre skladovateľné a výborne zasýtia. Aj z pár hrstí fazúľ sa dá uvariť sýta polievka, ktorá bez problémov nahradí hlavné jedlo.

Tento tradičný recept spája chuť údeného mäsa, cesnaku a smotany. Výsledkom je bohatá, výživná polievka, ktorú si zamilujú deti aj dospelí.

Ako pripraviť fazule, aby boli mäkké a chutné

  • Najlepšie sa hodia veľké biele alebo pestré fazule – držia tvar a nerozvaria sa.
  • Suché fazule treba vopred namočiť aspoň na 8 až 12 hodín (ideálne cez noc). Skráti sa tým čas varenia a zlepší stráviteľnosť.
  • Vodu, v ktorej sa fazule máčali, vždy vylejeme a fazule varíme v čerstvej.
  • Menšie druhy, ako adzuki či drobné biele fazule, postačí namočiť kratšie.
  • Ak sú fazule staršie, rátajte s dlhším varením – ich šupka býva tvrdšia a potrebujú viac času, aby zmäkli.

Tajomstvo chuti: vývar z údeného mäsa

  • Najlepší základ vznikne z pomaly varených údených rebier. Po hodine a pol varenia získate vývar plný chuti, ktorý nepotrebuje žiadny bujón.
  • Ak je mäso slané viac, ako by ste chceli, časť vývaru zlejte a doplňte čistou vodou.
  • Bobkový list, celé korenie či nové korenie pridávajte hneď na začiatku, aby sa ich vôňa naplno rozvinula.
  • Fazule môžete variť priamo v tomto vývare, alebo zvlášť – obe možnosti fungujú skvelo.

Ako doladiť hustotu a chuť polievky

  • Zemiaky vkladajte až po tom, čo sú fazule mäkké – inak sa rozvaria skôr.
  • Polievku možno zahustiť múkou rozmiešanou vo vode alebo zápražkou. Pridávajte ju pomaly a za stáleho miešania.
  • Ak je polievka hustejšia, zrieďte ju vývarom alebo horúcou vodou.
  • Ak je príliš riedka, pomôže rozpučenie pár fazúľ či kúskov zemiakov priamo v hrnci.

Dochucovanie a malé triky od babičky

  • Cesnak roztlačený so soľou pridajte až nakoniec – dodá výraznú, no nie prenikavú chuť.
  • Pár kvapiek octu polievku krásne oživí, ale pridávajte ho až po uvarení, inak by fazule mohli zostať tvrdé.
  • Smotanu na varenie nechajte ohriať na izbovú teplotu a vmiešajte ju do odstavenej polievky – tým zabránite jej zrazeniu.
  • Ak je polievka presolená, vložte do nej na pár minút uvarený zemiak. Ten prebytočnú soľ „vytiahne“ a chuť sa vyváži.

Recept na babičkinu fazuľovú polievku

Suroviny na približne 10 porcií:

  • 500 g veľkých bielych (alebo menších) fazúľ
  • 1 kg údených rebier
  • 15 guličiek nového korenia
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 5 bobkových listov
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 8 zemiakov
  • 2–3 PL hladkej múky na zahustenie
  • 5 litrov vody (prípadne viac podľa potreby)
  • 1 PL octu
  • 200 ml smotany na varenie (12 %)

Postup prípravy:

  1. Fazuľu večer pred varením namočte do studenej vody. Menšie odrody môžete nechať kratšie.
  2. Do veľkého hrnca vložte údené rebrá, scedené fazule, koreniny a soľ. Zalejte vodou a pomaly varte asi 1,5 hodiny, kým mäso aj fazule zmäknú.
  3. Mäso vyberte, oddelte od kostí, nakrájajte a vráťte späť do vývaru.
  4. Pridajte ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je potrebné, doplňte vodu a nechajte zovrieť.
  5. Polievku zahustite múkou rozmiešanou vo vode, dobre premiešajte a varte ešte asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  6. Na záver dochuťte octom a primiešajte smotanu.

Hotová polievka má mať krémovú konzistenciu a jemne kyslastú chuť. Podávajte s krajcom čerstvého chleba – a pripravte sa na to, že jeden tanier stačiť určite nebude.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.