
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Škorica – voňavý zázrak pre zdravie, krásu aj štíhlu postavu
Škorica – voňavý zázrak pre zdravie, krásu aj štíhlu postavu

Na prvý pohľad bežné korenie, v skutočnosti však mimoriadne cenný dar z tropických krajín. Škorica je sušená kôra stromu z rodu škoricovníkov, ktoré rastú v teplých oblastiach Ázie.
Najviac si ceníme pravú cejlónsku škoricu zo Srí Lanky, známej pre svoju jemnú arómu a vysokú kvalitu. V bežnom predaji sa však väčšinou stretneme s čínskou odrodou cassia – tá je síce výraznejšia chuťou, no menej kvalitná. Dôvod je jednoduchý – je lacnejšia a dostupnejšia.
Viac než len korenie
Škorica sa využíva nielen v kuchyni, ale aj vo farmácii a kozmetike. Z jej kôry sa lisujú éterické oleje, pripravujú masti, tinktúry či voňavé zmesi. Liečitelia ju oddávna používali aj na vylepšenie chuti liekov – a nielen to, škorica pomáha telu lepšie vstrebávať účinné látky.
Už v staroveku bola považovaná za vzácny liek. V Egypte či Grécku ju uctievali ako prostriedok na posilnenie imunity a ochranu pred chorobami. Tradičný recept hovorí, že lyžička medu so štipkou škorice a kvapkou citrónu ráno aj večer môže pomôcť predísť prechladnutiu.
Škorica a zdravie
V ľudovom liečiteľstve má škorica svoje pevné miesto už celé generácie. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, plynatosti, nechutenstve aj zápachu z úst. Pri nachladnutí uľavuje od kašľa, bolesti svalov a kĺbov.
Moderné výskumy potvrdzujú, že škorica pôsobí ako prírodné antibiotikum – ničí vírusy, baktérie a plesne, tlmí zápaly a posilňuje obranyschopnosť. Využíva sa aj pri reumatizme, zápaloch močových ciest, či ako pomocník pri menštruačných bolestiach.
Zaujímavé je, že má aj schopnosť znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu, prekrvuje telo a aktivuje mozgové funkcie, čo sa prejavuje lepšou pamäťou a sústredením. Navyše je bohatá na vlákninu, vápnik a dôležité minerály, ktoré podporujú celkové zdravie.
Podpora pri cukrovke a chudnutí
O pozitívnom vplyve škorice na hladinu cukru v krvi sa dnes už nepochybuje. Výskumy ukazujú, že pravidelný príjem približne jedného gramu denne môže znížiť hladinu glukózy až o tretinu. Preto sa často odporúča ako doplnok výživy pri diabete 2. typu.
Okrem toho škorica podporuje metabolizmus a zlepšuje spaľovanie energie, čo z nej robí priateľa pri chudnutí. Nie je to však zázračný prostriedok – ak chýba pohyb a zdravé stravovanie, sama o sebe výrazný efekt neprinesie. Môže však pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru a tým obmedziť návaly hladu a chuť na sladké.
Krása na škoricový spôsob
Málokto vie, že škorica bola už v staroveku súčasťou kozmetiky. Vďaka schopnosti zlepšovať prekrvenie pokožky a podporovať obnovu buniek sa používa dodnes – na spevnenie pleti, proti striám aj celulitíde.
Zábal proti celulitíde si môžete pripraviť aj doma – zmiešajte biely jogurt, tvaroh, trochu olivového oleja a lyžičku škorice. Zmes naneste na pokožku, nechajte pôsobiť a potom opláchnite. Pravidelná starostlivosť s týmto korením viditeľne zlepšuje pružnosť kože.
Výskum: škorica a rakovinové bunky
V posledných rokoch sa vedci zamerali aj na potenciál škorice v onkologickom výskume. Niektoré štúdie naznačujú, že aktívne látky v škorici dokážu obmedziť prívod živín a kyslíka k rakovinovým bunkám, čím spomaľujú ich rast. Hoci ide o predbežné výsledky, sú pre vedcov sľubné.
Kedy sa škorici vyhnúť
Napriek množstvu benefitov nie je škorica vhodná pre každého. Vyhnúť by sa jej mali ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, pacienti so žalúdočnými vredmi a tiež diabetici liečení inzulínom. Opatrnosť sa odporúča aj tehotným ženám.
Bezpečné množstvo je 2 až 4 gramy denne, teda približne pol až jedna čajová lyžička.
Zhrnutie
Škorica nie je len voňavé korenie do koláčov – je to všestranný prírodný prostriedok, ktorý posilňuje telo, povzbudzuje myseľ a podporuje krásu. Ak ju používate s mierou, dokáže byť účinným pomocníkom pri zdravšom a harmonickejšom živote.