Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Medový perník s citrónovým maslom: voňavý chlebíček, ktorý sa rozplýva na jazyku

Medový perník s citrónovým maslom: voňavý chlebíček, ktorý sa rozplýva na jazyku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Medový perník s citrónovým maslom: voňavý chlebíček, ktorý sa rozplýva na jazyku Foto: depositphotos.com
reklama:

Sladká vôňa, ktorá naplní celý dom

Keď sa z rúry začne šíriť teplá vôňa medu, škorice a orieškov, viete, že sa pečie niečo výnimočné. Tento perníkový chlebíček spája tradičné chute s malým prekvapením – po vytiahnutí z rúry sa ešte horúci potiera roztopeným maslom s pár kvapkami citrónovej šťavy. Vďaka tomu zostane krásne mäkký a dostane svieži tón, ktorý dokonale vyváži jeho korenistú chuť.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g medu
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička badiánu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • ½ balíčka prášku do perníka
  • 100 g mletých vlašských orechov

Na potretie:

  • 80 g masla
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 3 lyžičky práškového cukru

Pozor na alergény

Recept obsahuje múku, vajcia, mlieko a orechy. Vzhľadom na rôzne značky surovín sa môže zloženie mierne líšiť, preto si vždy prečítajte etikety, najmä ak máte alergiu alebo potravinovú intoleranciu.

Trochu histórie v každom súste

Perník nie je len obyčajný koláč – jeho pôvod siaha až do čias, keď si ho mohli dopriať len tí najbohatší. Cenné koreniny ako škorica, klinčeky či badián sa dovážali z ďalekých krajín a perník bol preto skôr sviatočnou pochúťkou. Pečieval sa pri výnimočných príležitostiach a často sa darúval ako symbol priateľstva alebo lásky.

Táto verzia čerpá z tradície, no pôsobí modernejšie – kombinácia medu, korenia a orechov vytvára bohatú chuť, ktorú jemne prežiari vrstva voňavého citrónového masla.

Ako na to

  1. Predhrejte rúru na 170 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte papierom na pečenie alebo ju potrite maslom a vysypte múkou.
  2. Pripravte tekuté cesto: v miske zmiešajte vajcia s cukrom a medom. Počas miešania prilievajte olej a mlieko.
  3. Suché suroviny: v druhej miske spojte preosiatu múku, prášok do perníka, sódu a všetky koreniny.
  4. Spojenie: suchú zmes pridajte k tekutej a premiešajte do hladkého cesta. Nakoniec prisypte mleté orechy.
  5. Cesto nalejte do formy a pečte približne 35 minút, kým je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí zostane suchá.
  6. Citrónové maslo: tesne pred dopečením rozpusťte maslo, vmiešajte citrónovú šťavu a práškový cukor.
  7. Finále: ešte teplý chlebíček opatrne vyklopte a bohato potrite pripraveným maslom, aby vsiaklo do vnútra a dodalo mu vláčnosť aj jemne kyslastú chuť.

Tip od gazdinky

Ak chcete perník ešte voňavejší, pridajte trochu nastrúhanej pomarančovej kôry alebo štipku klinčekov. Chlebíček chutí výborne aj na druhý deň – zostáva mäkký, šťavnatý a vonia ako čerstvo upečený.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.