- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jesenné poklady na tanieri: Tekvica, cvikla a jablká – prirodzená výživa pre silnú imunitu
Jesenné poklady na tanieri: Tekvica, cvikla a jablká – prirodzená výživa pre silnú imunitu
Keď sa dni skracujú a teploty klesajú, telo si pýta jedlo, ktoré ho zahreje, zasýti a zároveň posilní obranyschopnosť.
Práve jeseň prináša bohatú úrodu plodov, ktoré to dokážu – tekvicu, červenú repu a jablká. Tieto nenápadné suroviny v sebe ukrývajú množstvo látok, ktoré prospievajú imunite, tráveniu aj celkovej vitalite.
Ako pripraviť telo na jesenné vírusy? Pomôžu sezónne potraviny
Namiesto doplnkov výživy možno siahnuť po tom, čo rastie priamo v našich záhradách. Tekvica, repa a jablká obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré posilňujú organizmus a chránia bunky pred poškodením. Pravidelná konzumácia týchto potravín dokáže prirodzene podporiť imunitu aj v období zvýšeného výskytu prechladnutí.
Tekvica – kráľovná jesene s dávkou betakaroténu
Tekvica nie je len ozdobou na Halloweena – je to výživová bomba. Obsahuje karotenoidy, najmä beta-karotén, ktorý telo premieňa na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre zdravé oči, pokožku, sliznice a správnu funkciu imunitného systému.
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, E a kyseliny listovej podporuje regeneráciu buniek, zatiaľ čo vláknina zlepšuje trávenie. Tekvicové semienka navyše dodávajú zinok a železo – dôležité minerály pre obranyschopnosť a krvotvorbu. Tekvica má málo kalórií, no veľa vody, takže je ideálna aj pre ľahšie jedlá počas chladných dní.
Červená repa – živá farba, ktorá lieči zvnútra
Cvikla patrí medzi najzdravšie jesenné korene. Je bohatá na betalaíny, farbivá s výrazným antioxidačným a protizápalovým účinkom. Tie pomáhajú chrániť cievy, zlepšujú prietok krvi a prospievajú srdcu.
Okrem toho má cvikla pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, ktorá úzko súvisí s imunitou. Obsahuje aj draslík, kyselinu listovú a nitrátové zlúčeniny, ktoré pomáhajú regulovať tlak a podporujú prekrvenie.
Skúste si ju dopriať vo viacerých podobách – pečenú s bylinkami, rozmixovanú do nátierky, ako krémovú polievku alebo v podobe čerstvej šťavy. Cvikla nielen zahreje, ale aj podporí prirodzenú detoxikáciu organizmu.
Jablká – každodenný štít proti zápalom a vírusom
Hoci sú jablká pre mnohých obyčajné, z pohľadu výživy patria medzi najhodnotnejšie ovocie jesene. Obsahujú množstvo polyfenolov, najmä flavonoid quercetín, ktorý pôsobí antioxidačne, antivírusovo a protizápalovo.
Quercetín pomáha znižovať zápaly, chráni bunky pred oxidačným stresom a podporuje rovnováhu imunitného systému. Vláknina pektín zas pôsobí ako prebiotikum – živí prospešné črevné baktérie, ktoré majú zásadný vplyv na imunitu aj celkové zdravie.
Pravidelná konzumácia jabĺk sa spája s lepším trávením, zdravším srdcom a nižším rizikom infekcií dýchacích ciest.
Tri jesenné superpotraviny, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička
Tekvica, cvikla a jablká majú jedno spoločné – sú bohaté na živiny, ktoré telo potrebuje práve v období chladu a únavy. Pomáhajú posilniť imunitu, znižovať zápaly a chrániť bunky pred poškodením.
Ak ich budete pravidelne pridávať do svojho jedálnička, získate prirodzenú podporu pre telo aj myseľ – bez umelých doplnkov a s chuťou, ktorú jeseň ponúka v najlepšej podobe.
