Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo pripraviť na obed zo zemiakov: jednoduché a chutné nápady

Čo pripraviť na obed zo zemiakov: jednoduché a chutné nápady
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo pripraviť na obed zo zemiakov: jednoduché a chutné nápady Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaky často považujeme len za obyčajnú prílohu, no s trochou fantázie z nich dokážeme vykúzliť chutný a sýty obed.

Dokonca aj keď nemáte veľa surovín po ruke, pár zemiakov vie zachrániť poloprázdnu chladničku. Prinášame nápady na recepty, ktoré sú rýchle, jednoduché a oslovia každého.

Zemiaky – základ slovenskej kuchyne

V našich domácnostiach sú zemiaky stálicou. Sú dostupné, výživné a nesmierne všestranné. Používame ich nielen ako prílohu, ale aj ako hlavnú ingredienciu – či už do polievok, gulášov, zemiakových placiek, knedlíkov alebo zapekaných jedál. Zemiaky navyše dokážu jedlo prirodzene zahustiť bez múky.

Rýchle jedlá z jednej panvice

Jedlá sú perfektné, keď chcete rýchlo pripraviť obed a zároveň využiť zvyšky. Stačí uvarené zemiaky z predošlého dňa nakrájať a orestovať na panvici s cibuľou, hubami, údeninou alebo zeleninou. Dochutiť môžete soľou, čerstvými bylinkami, cesnakom alebo trochou syra.

Inšpirácia: špenát so zemiakmi a vajíčkami z jednej panvice – jednoduché a sýte jedlo.

Sýte zemiakové obedy

Ak potrebujete skutočne zasýtiť, zemiakové knedle plnené údeným mäsom a podávané s kapustou sú skvelou voľbou. Rovnako výdatné sú zemiakové placky, halušky či strapačky, ktoré môžeme kombinovať s kapustou alebo bryndzou.

Tip: hustý zemiakový guláš, je ideálny na chladnejšie dni.

Zapekané zemiakové jedlá

Zapekané pokrmy sú sýte a zároveň nenáročné. Zemiaky tvoria základ, ktorý vrstvíme s kúskami mäsa, údeninou a zeleninou. Zalieva sa smotanou, posype syrom a upečie dozlatista. Kombinovať môžete rôzne druhy korenia a byliniek podľa chuti.

Inšpirácia: zapekané zemiaky s údeným mäsom a smotanou.

Ľahšie zemiakové obedy

Pre ľahší obed sú ideálne recepty, ktoré nezaťažujú žalúdok. Sem patrí napríklad zemiakový šalát s octovou zálievkou alebo tradičné pečené zemiaky s tvarohom a bylinkami.

Príklad: karfiol zapekaný pod syrovou zemiakovou kašou alebo pečený zemiak v alobale s tvarohom a pažítkou.

Sladké varianty zo zemiakov

Zemiaky môžeme využiť aj na sladko. Klasikou sú zemiakové placky opečené na panvici, plnené slivkovým lekvárom a posypané makom a cukrom. Zemiaky sa tiež dajú použiť na cesto pre ovocné knedlíky alebo plnené taštičky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.