Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čokoláda – kráľovná sladkostí a nenahraditeľná prísada do dezertov

Čokoláda – kráľovná sladkostí a nenahraditeľná prísada do dezertov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čokoláda – kráľovná sladkostí a nenahraditeľná prísada do dezertov Foto: depositphotos.com
reklama:

Čokoláda patrí medzi najväčšie potešenia pre milovníkov sladkého. Vyrába sa z kakaových bôbov, kakaového masla a cukru – jednoduchá kombinácia, ktorá však dokáže zázraky.

Ak siahneme po kvalitnej čokoláde s vysokým podielom kakaa, môžeme ju bez výčitiek zaradiť aj do zdravšieho jedálnička. Naopak, lacné druhy plné palmového tuku a prebytočného cukru nášmu telu veľa dobrého neurobia.

Neodmysliteľná súčasť sladkého pečenia

Máloktorý dezert sa zaobíde bez čokolády. Dodáva cestu, krémom aj polevám hĺbku a výraznú arómu, ktorá premení aj obyčajný koláč na niečo výnimočné.

Pri práci s čokoládou platí niekoľko zlatých pravidiel:

  • Na ochutenie a zafarbenie krémov čokoládu najskôr rozpustíme, potom ju necháme trochu vychladnúť, aby zostala tekutá, no nebola horúca.
  • Cesto môžeme dochutiť nielen roztopenou čokoládou, ale aj jemne nastrúhanou, ktorá vytvorí v štruktúre krásne tmavé bodky.
  • Ganache, nadýchaný čokoládový krém, vzniká zmiešaním roztopenej čokolády s horúcou smotanou a následným vyšľahaním.

Dekorácie, ktoré potešia oko aj chuťové poháriky

Z čokolády sa dajú tvoriť ozdoby, ktoré spravia z každého koláča malé umelecké dielo.

  • Hoblinky si pripravíme pomocou škrabky na zemiaky alebo jemného strúhadla. Uchovávame ich v chlade, aby sa nerozpustili.
  • Jemné čokoládové ornamenty vytvoríme, keď tekutou čokoládou nakreslíme na papier na pečenie rôzne tvary a necháme ich stuhnúť. Dôležité je, aby boli všetky línie spojené.
  • Skúsenejšie ruky zvládnu aj zložitejšie ozdoby – lístky, kvety, trubičky či vejáre, ktoré robia dezert vizuálne dokonalým.

Poleva ako záverečný dotyk

Žiadny poriadny koláč, rez či torta sa nezaobíde bez polevy – je to bodka, ktorá všetko zjednotí.

  • Čokoládová poleva vznikne, keď čokoládu rozpustíme s kúskom masla, kvapkou oleja a smotanou (môže byť sladká aj kyslá).
  • Do roztopenej čokolády môžeme namáčať nanuky, vianočné pečivo, truffles alebo likérové špičky – výsledok je vždy dokonalý.
  • Čokoládové fondue je skvelá spoločenská pochúťka – do misky s roztopenou čokoládou sa namáča čerstvé ovocie, sušienky či marshmallows.

Ako na dokonalú čokoládu – temperovanie

Ak chceme, aby bola čokoláda po stuhnutí lesklá, pevná a príjemne chrumkavá, musíme ju správne temperovať – teda roztopiť, schladiť a opäť jemne zohriať.

  • Pralinky a bonbóny z temperovanej čokolády si zachovávajú krásny lesk a neroztekajú sa ani pri vyššej teplote.
  • Košíčky z čokolády sa dajú pripraviť dopredu a naplniť krémom, šľahačkou alebo ovocím – výsledkom je malý, elegantný dezert.
  • Kreatívnym spôsobom, ako využiť čokoládu, sú čokoládové misky: balónik ponoríme do roztopenej čokolády, necháme stuhnúť a po prasknutí ho naplníme zmrzlinou či krémom.

Nielen na zjedenie, ale aj na vypitie

Čokoláda nie je len o pečení. Skvele sa uplatní aj v nápojoch – hustá horúca čokoláda, čokoládový likér či omáčka k churros patria medzi neodolateľné klasiky. Ak je čokoláda príliš horká, jej chuť zjemní smotana, šľahačka, ovocné pyré, marmeláda alebo sirup.

Čokoláda jednoducho spája to, čo milujeme – chuť, vôňu a potešenie. Je surovinou, darčekom aj zážitkom, ktorý nikdy neomrzí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.