- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Slané vafle vás prekvapia: nový spôsob, ako si pochutiť bez cukru
Slané vafle vás prekvapia: nový spôsob, ako si pochutiť bez cukru
Zabudnite na sladké – prichádza éra slaných belgických vaflí
Vafle sa u nás spájajú so sladkou vôňou vanilky, kopčekom šľahačky a nedeľným pohodlím. No tieto chrumkavé pochúťky dokážu oveľa viac, než len potešiť milovníkov sladkého. Stačí sa na ne pozrieť z iného uhla – pridať syr, bylinky, korenie či zeleninu – a zrazu máte pred sebou jedlo, ktoré zasýti, prekvapí a poteší aj tých, ktorí sladkosti veľmi neobľubujú.
Slané vafle si v posledných rokoch získavajú miesto v kuchyniach po celej Európe. Sú jednoduché, nápadité a vďaka možnostiam obmien ideálne na raňajky, obed aj večeru. A to všetko s nádychom belgickej tradície, ktorá stavia na poctivej chuti a kvalite.
Kedysi bežné jedlo, dnes znovuobjavený trend
Len málokto tuší, že prvé vafle vôbec neboli určené na dezert. V stredoveku išlo o rýchle a sýte jedlo z múky, vody a vajec, ktoré sa často dochucovalo syrom či bylinkami. Až neskôr sa začali pripravovať sladké varianty s ovocím, čokoládou a smotanou. Ak teda dnes pečiete vafle naslano, v skutočnosti sa vraciate k pôvodnej podobe tohto pokrmu.
Belgické vafle majú oproti klasickým tú výhodu, že sú hrubšie a ich typické priehlbiny lepšie zachytávajú omáčky či plnky. Kombinácia chrumkavého povrchu a mäkkého vnútra robí z nich ideálny základ pre experimentovanie so slanými prísadami. Belgická kuchyňa vždy vedela, ako spájať jednoduchosť so silnou chuťou – a práve vafle sú toho dôkazom.
Keď chuť ide ruka v ruke so zdravím
Slané vafle majú ešte jednu veľkú výhodu – ich výživovú hodnotu môžete ľahko ovplyvniť. Kým tradičné sladké recepty často obsahujú bielu múku a cukor, slané verzie dávajú priestor zdravším alternatívam. Stačí siahnuť po celozrnnej alebo cícerovej múke, použiť rastlinné oleje a pridať zeleninu.
Cícerová múka je bohatá na bielkoviny, ovsená pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a nastrúhaná cuketa či mrkva pridá vláčnosť aj farbu. Vegánske verzie zvládnete bez problémov – vajíčka nahradí ľanové semienko a mlieko rastlinný nápoj. Výsledok? Jedlo, ktoré zasýti, nezaťaží a ešte aj dobre vyzerá.
Fantázii sa medze nekladú
Na slaných vafliach je úžasné, že sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov. Sú skvelé na rýchly obed, ako pohostenie pre hostí alebo aj ako jedlo „so sebou“. Naplniť ich môžete takmer čímkoľvek – od zeleninového šalátu cez hummus až po pečený tempeh.
Výborne chutia v kombinácii s kozím syrom, rukolou a karamelizovanou cibuľou, no rovnako dobre im svedčí aj mexický štýl s fazuľami, avokádom a koriandrom. Ak máte chuť na niečo výraznejšie, skúste vaflový „burger“ – namiesto žemlí použite dve chrumkavé vafle a medzi ne vložte pečený tempeh, rajčinu a vegánsku majonézu.
Slané vafle sa navyše dajú jesť aj bez príboru – perfektne sa hodia na piknik či cestu autom. Niektoré belgické streetfood podniky ich dokonca ponúkajú ako zdravšiu alternatívu k sendvičom alebo hranolkám.
Recept: Belgické vafle so špenátom a syrom
Potrebujete:
- 1 hrnček celozrnnej múky
- ½ hrnčeka ovsenej alebo cícerovej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 vajcia (alebo vegánsku alternatívu)
- 1 hrnček rastlinného mlieka (napr. mandľové, ovsené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 hrnček čerstvého špenátu, nasekaného nadrobno
- ½ hrnčeka strúhaného syra (cheddar, feta alebo vegánsky)
- voliteľne: trochu cesnaku, muškátového oriešku alebo sušených paradajok
Postup:
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V druhej nádobe rozšľahajte vajcia s mliekom a olejom.
- Spojte obe zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pridajte špenát, syr a ďalšie prísady podľa chuti.
- Rozohrejte vaflovač, potrite ho olejom a pečte asi 4–5 minút, kým vafle nezískajú zlatistú farbu.
- Podávajte s čerstvou zeleninou, dipom alebo len tak – ešte teplé.
Každodenné jedlo v novej podobe
Slané belgické vafle sa stali novým obľúbeným trendom – nahrádzajú chlieb, sendviče či dokonca slané koláče. Pripraviť ich zvládne každý, suroviny sú lacné a výsledok sa dá prispôsobiť podľa chuti. Bezlepkové verzie z pohánkovej alebo mandľovej múky potešia celiatikov, rastlinné varianty zase vegánov.
Pani Alena z Brna si vaflovanie obľúbila počas pandémie. Keď jej došlo droždie, namiesto chleba začala piecť slané vafle – a robí to dodnes. „Najradšej ich pripravujem z ovsenej a cícerovej múky, s mrkvou a korením. Sú rýchle, zdravé a deťom chutia aj nasladko s javorovým sirupom,“ hovorí s úsmevom.
Zdá sa, že éra zdravých vaflí na slano je tu naplno. Už to nie je výstrelok foodblogerov, ale bežná súčasť modernej kuchyne. A možno aj vy nabudúce namiesto vanilky siahnete po štipke cesnaku a čerstvom špenáte – a zistíte, že vafle nemusia byť len dezert.
