Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Stopkový zeler – zelený zázrak pre telo aj myseľ

Stopkový zeler – zelený zázrak pre telo aj myseľ
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Stopkový zeler – zelený zázrak pre telo aj myseľ Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie je to len obyčajná zelenina, ktorú si nakrájame k dipu ako chrumkavý snack.

Stopkový zeler je skutočnou studnicou živín a jeho šťava sa právom považuje za jeden z najúčinnejších elixírov zdravia. A hoci ho mnohí stále poznajú len z amerických filmov či zdravých kuchárskych kníh, tento nenápadný zelený zázrak si pomaly hľadá miesto aj na našich stoloch.

Tri tváre jednej rastliny

Zeler patrí medzi príbuzných mrkvy a petržlenu. V prírode sa vyskytuje v niekoľkých podobách – buľvový, stopkový a listový. Každý z nich má svoj účel a využitie. Buľvový poznáme najlepšie – jeho silná, aromatická buľva sa stala základom tradičných vývarov či sviečkovej omáčky. Niektorým však jeho výrazná chuť prekáža, iní ho milujú aj v studenej kuchyni alebo osmažený namiesto mäsa.

Stopkový zeler je naopak ľahší, sviežejší a menej dominantný. Namiesto buľvy vytvára pevné, šťavnaté stopky, ktoré sa zakončujú drobnými korienkami. Existuje aj listová verzia, ktorá sa pestuje pre vňať – tá má intenzívnu arómu a výborne sa hodí napríklad do šalátov či pesta.

Od starovekých chrámov až po moderné kuchyne

Zeler má úctyhodnú históriu. Pochádza zo Stredomoria a poznali ho už starí Egypťania, Gréci aj Rimania. Dokonca ho spomína Homér vo svojich eposoch Ilias a Odysea. V tých časoch bol viac než len potravina – považovali ho za posvätnú rastlinu, ktorá symbolizovala nielen smútok a smrť, ale aj víťazstvo.

Starovekí liečitelia ho používali ako liek – jeho éterické oleje pomáhali pri prechladnutí a tráviacich ťažkostiach. Až Taliani v 17. storočí objavili jeho kulinársky potenciál a odtiaľ sa postupne rozšíril aj do strednej Európy. U nás sa však dlhé roky pestoval výhradne buľvový druh. Stopkový zeler sa začal objavovať až koncom 20. storočia – najprv na záhradkách, potom v obchodoch a napokon v našich kuchyniach.

Zelený, bielený, aromatický – ako sa v tom vyznať?

Ak ste niekedy váhali, ktorý stopkový zeler si vybrať, vedzte, že existujú dve základné varianty – nebielený a bielený.

  • Nebielený zeler má sýtozelené stopky, je tenší, výrazne aromatický a plný vlákniny.
  • Bielený zeler sa pestuje v tieni, bez prístupu svetla, vďaka čomu má svetlejšiu farbu, jemnejšiu vôňu a sladkastú chuť.

Niektorých ľudí odrádzajú tuhé vlákna, ktoré sa pri jedení ťahajú. Riešenie je jednoduché – stačí stopky ošúpať nožom alebo škrabkou. Získate tak dokonale krehký zeler, ktorý môžete chrumkať len tak – ako zdravú alternatívu chipsov. Zvyšky zo šúpania pritom nevyhadzujte, poslúžia ako skvelé dochutenie vývaru.

Ako spoznať čerstvý zeler

Pri kúpe sa zamerajte na pevnosť a farbu stopiek – mali by byť chrumkavé, bez škvŕn a s čerstvými listami. Správne skladovaný zeler vydrží v chladničke aj dva týždne.

Využitie má široké: hodí sa do šalátov, nátierok, polievok či cestovín. Je neoddeliteľnou súčasťou boloňskej omáčky, výborne ladí aj s morskými plodmi a jeho chrumkavosť oživí ázijské jedlá. Všetky recepty, kde ste zvyknutí používať buľvový zeler, zvládne stopkový bez problémov nahradiť – len s jemnejšou chuťou a sviežim nádychom.

Zdravie v každom chrumknutí

Stopkový zeler je plný látok, ktoré telu prospievajú. Obsahuje vitamín K, vitamín C, kyselinu listovú, draslík a množstvo vlákniny. Podporuje prácu obličiek, pôsobí močopudne a antibakteriálne, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Okrem toho zlepšuje trávenie, pomáha pri zápche a uľahčuje chudnutie.

Niektoré zdroje tvrdia, že má aj afrodiziakálne účinky – údajne zvyšuje mužskú príťažlivosť. Hoci vedecké dôkazy zatiaľ chýbajú, zeler ako taký má rozhodne pozitívny vplyv na vitalitu a energiu.

Ranná šťava ako nový rituál

Najviac výživných látok dostanete zo zeleru v jeho surovom stave – ideálne vo forme čerstvej šťavy. Práve tá sa stala symbolom zdravého životného štýlu. Jeden pohár čistej zelerovej šťavy ráno nalačno dokáže prečistiť pečeň, podporiť trávenie, naštartovať metabolizmus a posilniť imunitu. Mnohí si ju pochvaľujú aj ako prirodzený spôsob, ako zhodiť pár kíl navyše a získať viac energie.

O jej účinkoch sa dokonca napísala aj celá kniha s názvom Šťava zo stopkového zeleru. Nie je to len trend – ide o jednoduchý, ale účinný spôsob, ako dopriať telu svieži štart do dňa.

Záver

Stopkový zeler je dôkazom, že zdravie nemusí byť zložité ani nudné. Stačí mu dať šancu – pridať ho do šalátu, smoothie alebo si z neho pripraviť ranný detoxikačný nápoj. Jeho osviežujúca chuť a množstvo prospešných látok z neho robia zeleninu, ktorá si právom zaslúži miesto v každej kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.