Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lykopén – červený strážca zdravia a mladosti

Lykopén – červený strážca zdravia a mladosti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lykopén – červený strážca zdravia a mladosti Foto: depositphotos.com
reklama:

Za sýtočervenou farbou paradajok sa skrýva látka, ktorú by sme mohli bez preháňania nazvať zázrakom prírody.

Lykopén, silný antioxidant z rodiny karotenoidov, dokáže v tele napáchať poriadne veľa dobra. Chráni bunky pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, zmierňuje vplyv žiarenia – či už slnečného UV alebo gama – a pomáha predchádzať chorobám srdca, ciev aj infarktu.

Vedci mu pripisujú aj schopnosť znižovať riziko rakoviny, najmä prostaty, prsníka a tráviaceho systému. V ľudskom tele patrí k najviac zastúpeným karotenoidom, spolu s betakaroténom, no je až dvojnásobne účinnejší. V porovnaní s vitamínom E má jeho antioxidačný účinok približne desaťnásobnú silu.

Spomaľuje starnutie a chráni pokožku

Lykopén pôsobí ako prirodzený štít pre kožné bunky. Zmierňuje negatívne účinky slnečného žiarenia, prispieva k pružnosti pokožky a spomaľuje tvorbu vrások. Pravidelný príjem tejto látky môže znižovať aj pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože.

Popri tom posilňuje imunitu – telo sa vďaka nemu lepšie bráni proti infekciám a zápalom.

Paradajky ako hlavný zdroj

Najviac lykopénu nájdeme v zrelých červených paradajkách. Práve ony sú jeho hlavným zdrojom a zároveň ukážkou toho, ako rôznorodý môže byť jeho obsah. Množstvo látky sa mení podľa odrody, prostredia, v ktorom paradajky rastú, aj podľa stupňa ich zrelosti – rozdiely môžu dosahovať až tri štvrtiny medzi jednotlivými druhmi.

Lykopén sa rozpúšťa v tukoch, preto je ideálne kombinovať paradajky s trochou kvalitného oleja. Zaujímavosťou je, že tepelná úprava jeho vstrebateľnosť ešte zvyšuje – dusené paradajky, pretlak či omáčky tak môžu byť pre telo dokonca výhodnejšie než čerstvé plody.

Nielen v paradajkách

Hoci paradajky držia prvenstvo, lykopén sa nachádza aj v ďalších červených plodoch. Bohatým zdrojom sú napríklad šípky, červený grapefruit, guava či vodový melón.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.