Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablkový koláč s ovsenou posýpkou: jednoduchá maškrta s vôňou domova

Jablkový koláč s ovsenou posýpkou: jednoduchá maškrta s vôňou domova
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablkový koláč s ovsenou posýpkou: jednoduchá maškrta s vôňou domova Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi dezerty, ktoré spoja sladkosť ovocia, jemnú vôňu škorice a maslovú chrumkavosť, tento koláč môže byť novým favoritom vo vašej kuchyni.

Vďaka ovseným vločkám pôsobí ľahším dojmom a zároveň je krásne šťavnatý vďaka jablkám, ktoré sa pri pečení rozvoňajú a zmäknú.

Kombinácia surovín je prekvapivo harmonická: vláčne jadro z jabĺk a na povrchu krehká, jemne oriešková vrstva z vločiek. Dezert je ako stvorený na jesenné či zimné popoludnie, keď si chcete spríjemniť deň niečím sladkým, no nie príliš ťažkým.

Suroviny na menší plech (približne 20 × 20 cm)

• 4 väčšie jablká
• 135 g ovsených vločiek
• 150 g hladkej múky
• 230 g kryštálového cukru
• 1/2 lyžičky mletej škorice
• štipka soli
• 180 g masla

Voliteľné doplnky: posekané vlašské orechy alebo hrozienka pre ešte zaujímavejšiu textúru.

Ako postupovať

  1. V mise spojte múku, ovsené vločky, cukor, škoricu a soľ. Sypká zmes by mala byť rovnomerne premiešaná.
  2. Rozdeľte ju na tri rovnaké diely, pretože budete vrstviť.
  3. Maslo pomaly rozpustite a následne odložte bokom, aby mierne vychladlo.
  4. Jablká zbavte šupky aj jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  5. Plech potrite maslom a poprášte múkou, aby sa koláč neprilepil.
  6. Nasypte prvú časť suchej zmesi na dno plechu a len jemne ju upravte do roviny.
  7. Na ňu rozprestrite polovicu jabĺk.
  8. Pokračujte rovnakým systémom: opäť suchá zmes, jablká a nakoniec posledná vrstva vločkovo-múčnej zmesi.
  9. Celý povrch rovnomerne polejte roztopeným maslom. Toto maslo je dôležité, zabezpečí vláčnosť aj spájanie vrstiev, preto ho neuberajte.
  10. Pečte pri 180 °C približne 40 minút, kým vrch nezíska zlatistú farbu a maslo sa neabsorbuje do cesta.

Pred krájaním nechajte koláč aspoň trochu vychladnúť, aby sa všetky vrstvy spevnili.

Prvý kúsok vás možno prekvapí jednoduchým zložením, ale o to väčší pôžitok sa objaví pri ďalšom hryze. Ovsené vločky tu nehrajú len rolu zdravšej náhrady, ale dodávajú dezertu charakter aj príjemnú štruktúru.

Nech sa vám pečenie vydarí a koláčik rýchlo nezmizne zo stola.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.