Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako vydezinfikovať dosku na krájanie bez chémie: jednoduchý trik z kuchyne, ktorý naozaj funguje

Ako vydezinfikovať dosku na krájanie bez chémie: jednoduchý trik z kuchyne, ktorý naozaj funguje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako vydezinfikovať dosku na krájanie bez chémie: jednoduchý trik z kuchyne, ktorý naozaj funguje Foto: depositphotos.com
reklama:

Doska na krájanie je v každej kuchyni nepostrádateľná – denne sa na nej reže chlieb, zelenina, ovocie či surové mäso.

Práve preto však patrí medzi najznečistenejšie miesta v domácnosti. V malých prasklinách a póroch sa často usádzajú neviditeľné baktérie ako E. coli, Salmonella alebo Listeria, ktoré sa môžu ľahko dostať do jedla.
Ak nechcete siahať po silných chemických prostriedkoch, existuje jednoduchý a lacný spôsob, ako dosku vyčistiť do hĺbky – pomocou citróna a soli.

Prečo dosky na krájanie zadržiavajú baktérie

Najmä drevené dosky sú veľmi náchylné na znečistenie, pretože drevo je pórovité. Tekutiny z potravín sa vsiaknu dovnútra a vytvoria ideálne prostredie pre množenie mikroorganizmov.
Aj keď dosku po použití opláchnete, voda baktérie z povrchu neodstráni úplne. Vnútorné vrstvy dreva dokážu totiž udržať vlhkosť a mikroorganizmy v nich môžu prežívať niekoľko dní až týždňov. Časom začnú spôsobovať zápach a zvyšujú riziko krížovej kontaminácie – napríklad ak na tej istej doske pripravujete surové mäso aj zeleninu.

Citrón – kyslý zázrak s dezinfekčným účinkom

Citrón je skvelý nielen do čaju, ale aj ako čistiaci pomocník. Jeho kyselina má silné antibakteriálne vlastnosti, poradí si s mastnotou a zároveň neutralizuje pachy.
Na čistenie stačí prekrojiť citrón na polovicu a použiť ho ako prírodnú špongiu. Povrch dosky posypte hrubou morskou soľou a začnite ho dôkladne prechádzať rozrezanou stranou citróna.
Soľ pôsobí ako jemný píling – uvoľní zvyšky jedla a nečistoty, zatiaľ čo citrónová šťava prenikne do pórov a zničiť baktérie.

Zmes nechajte pôsobiť asi 5–10 minút, potom ju opláchnite teplou vodou a dosku dôkladne vysušte. Povrch bude nielen čistý, ale aj voňavý a lesklý.

Soľ – nenápadný, ale účinný dezinfekčný prostriedok

Soľ je osvedčený prírodný konzervant a dezinfekčný prostriedok, ktorý funguje už stáročia. Dokáže vytiahnuť vlhkosť z buniek baktérií, čím ich dehydratuje a zničí.
Najlepšie výsledky dosiahnete s hrubozrnnou morskou soľou – je dosť silná na odstránenie zaschnutých nečistôt, ale zároveň nepoškodzuje povrch dreva.

Ak dosku posypete soľou hneď po použití, zabráni prenikaniu tekutín do materiálu, odstráni škvrny a pohlcuje zápach. V kombinácii s citrónom vytvára prírodný čistiaci tandem, ktorý dezinfikuje bez jedinej kvapky chémie.

Ako udržať dosku čistú a vo výbornej kondícii

Aby vám doska slúžila čo najdlhšie, je potrebné sa o ňu pravidelne starať. Po každom umytí ju poriadne osušte, pretože stojaca vlhkosť podporuje tvorbu plesní.
Raz mesačne ju môžete natierať tenkou vrstvou kokosového alebo minerálneho oleja – olej uzavrie póry dreva a zabráni tomu, aby sa doň opäť vsiakali tekutiny.

Dobrým zvykom je tiež mať oddelené dosky – jednu na mäso a druhú na ovocie či zeleninu. Tak minimalizujete riziko prenosu baktérií.
Ak sa na doske drží nepríjemný zápach po cibuli alebo cesnaku, pomôže aj zmes vody a sódy bikarbóny, ktorá povrch jemne vyčistí a zároveň neutralizuje pachy.

Záver

Čistenie dosiek na krájanie nemusí byť zložité ani chemicky agresívne. S trochou citrónu a soli dosiahnete rovnaký – ak nie lepší – výsledok ako s bežnými čistiacimi prostriedkami. Navyše ide o lacné, ekologické a bezpečné riešenie, ktoré udrží vašu kuchyňu hygienicky čistú a bez zbytočných zvyškov chémie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.