Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chia semienka: drobný zázrak do kuchyne. Ako z nich pripraviť výživný puding a ďalšie recepty

Chia semienka: drobný zázrak do kuchyne. Ako z nich pripraviť výživný puding a ďalšie recepty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chia semienka: drobný zázrak do kuchyne. Ako z nich pripraviť výživný puding a ďalšie recepty Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad nenápadné, no svojím zložením výnimočné – také sú chia semienka.

Drobné zrnká so špecifickou orieškovou chuťou si získali miesto v modernom jedálničku a mnohí ich považujú za skutočný „superfood“. Dodávajú telu energiu, podporujú trávenie a sú ideálnym doplnkom pre ľudí, ktorí sa snažia jesť ľahko, no výživne.

Zázračná schopnosť napučať

Chia semienka pochádzajú z rastliny šalvia hispánska a majú jednu unikátnu vlastnosť – dokážu absorbovať obrovské množstvo tekutiny. Po zmiešaní s vodou, mliekom či ovocnou šťavou sa zmenia na hustý gél, ktorý sa dá využiť v množstve receptov. Stačí ich nechať odpočívať 20 až 30 minút a zväčšia svoj objem až desaťnásobne.

Vďaka tejto schopnosti sú výborné na zahusťovanie jedál a dodávajú textúru dezertom či pečivu. Ak ich večer zalejete mliekom alebo rastlinným nápojom a ráno doplníte ovocím, orechmi alebo medom, získate zdravé a sýte raňajky – chia puding.

Sladké inšpirácie s chia semienkami

Ak máte radi sladké jedlá, chia semienka si rýchlo obľúbite. Výborne sa hodia do raňajkových kaší, domácich sušienok aj muffinov. V ceste dokážu čiastočne nahradiť vajcia alebo maslo, takže sa skvelo hodia aj pri ľahších, zdravších receptoch.

Zaujímavý trik je pridať ich do domácich džemov a ovocných omáčok – vďaka svojej schopnosti viazať tekutinu prirodzene zahustia zmes, bez želatíny a prebytočného cukru.

Slané použitie: nielen do pečiva

Chia semienka sa nestratia ani v slanej kuchyni. V menšom množstve ich môžete prisypať do omelety, zeleninových fašírok . Výborne doplnia aj celozrnné či špaldové cesto – domáci chlieb alebo dalamánky vďaka nim zostanú dlhšie vláčne a výživnejšie.

Medzi obľúbené recepty patria napríklad brokolicové placky s ricottou, zeleninové koláčiky či chia hviezdičky zo špaldovej múky.

Malé množstvo, veľký efekt

Chia semienka síce patria medzi zdravé potraviny, no netreba to s nimi preháňať. Sú energeticky bohaté, a preto úplne stačí malé množstvo denne – napríklad jedna až dve lyžice.

V rozumnej miere však dokážu v kuchyni doslova zázraky: zahustia jedlo, dodajú mu výživnú hodnotu a príjemnú textúru. A čo je najlepšie – ich použitie je nekonečne variabilné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.