- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Staročeské lokše: Zabudnutá sviatočná pochúťka, ktorá by na Božie narodenie a na Štefana nemala chýbať
Staročeské lokše: Zabudnutá sviatočná pochúťka, ktorá by na Božie narodenie a na Štefana nemala chýbať
Vianočné sviatky sa u nás nekončia Štedrým večerom. Po darčekoch, stromčeku a rodinnej večeri prichádzajú ešte ďalšie dva sviatočné dni – Božie narodenie a sviatok svätého Štefana. A práve tieto dni boli kedysi v českých i moravských domácnostiach spojené s hojnosťou, pokojom a tradičným jedlom.
Jednou z pochúťok, na ktorú sa v modernej kuchyni často zabúda, sú staročeské lokše – tenké zemiakové placky, ktoré sa výborne hodia k pečenej husi, kačke alebo morke.
Božie narodenie – deň pokoja a radosti
25. december, teda Sviatok Božieho narodenia, patrí medzi najvýznamnejšie kresťanské sviatky, keď si veriaci pripomínajú narodenie Ježiša Krista.
Podľa starých zvykov sa v tento deň nemalo pracovať ani upratovať. Ľudia verili, že ak by niekto prijímal návštevy alebo sa pustil do práce, mohol si privolať nešťastie či smolu.
Po dlhom adventnom pôste si všetci konečne dopriali oddych, dobré jedlo a rodinnú pohodu.
Aj keď dnes sa už zvyky zmenili, zmysel sviatku zostáva rovnaký – zastaviť sa, upokojiť a tešiť sa zo spoločných chvíľ s blízkymi.
Sviatok svätého Štefana – deň veselosti a zdieľania
26. december patrí svätému Štefanovi, ktorý bol podľa tradície prvým kresťanským mučeníkom. Položil svoj život za vieru v Krista a zomrel ukameňovaný okolo roku 40 po Kristovi.
V minulosti sa na Štefana chodilo koledovať, kňazi posväcovali osivo a v dedinách zneli piesne i smiech. Bol to deň radosti a hojnosti, počas ktorého sa tiež výdatne hodovalo. Na stôl sa kládla pečená hus, kačka alebo morka – jednoducho to najlepšie, čo gazdiná mala.
Lokše namiesto knedlí
Kým dnes sa k pečenej hydine najčastejšie podávajú knedle, kedysi patrili k sviatočnému jedlu zemiakové lokše. Sú tenké, jemné a voňavé, pečú sa nasucho na panvici a po upečení sa potierajú maslom alebo bravčovou masťou.
Lokše sa dokonale hodia k pečenej husi, kačke aj kapuste, no dajú sa pripraviť aj na sladko – napríklad potreté slivkovým lekvárom, makom alebo medom.
Recept na zemiakové lokše
Potrebujete:
-
1 kg uvarených a vychladnutých zemiakov (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
-
približne 300 g hladkej múky
-
štipku soli
-
rozpustené maslo alebo bravčovú masť na potretie
Postup:
-
Ošúpte zemiaky a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle.
-
Pridajte múku a soľ, rukami vypracujte vláčne cesto – mäkké, ale nie lepkavé.
-
Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta valček a nakrájajte ho na asi 1,5 cm hrubé kúsky.
-
Každý kúsok rozvaľkajte na tenkú placku.
-
Lokše pečte nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán, kým nezískajú zlatisté fľaky.
-
Po upečení ich potrite rozpusteným maslom alebo masťou.
Tieto jednoduché placky sú hotové za pár minút, no chuťovo prekonajú aj knedle. Podávať ich môžete nielen k pečenej hydine, ale aj k dusenej kapuste či ako sladký dezert.
Dusený kaleráb na spôsob kapusty – lahodná a netradičná príloha
K pečenej husi alebo kačke sa zvyčajne podáva kyslá kapusta, no kedysi sa pripravoval aj dusený kaleráb na spôsob kapusty. Má jemnejšiu, sladkastú chuť a skvelo dopĺňa mastnejšie jedlá.
Ako na to:
-
Ošúpte tri väčšie kaleráby a nastrúhajte ich nahrubo.
-
Dajte ich do hrnca, osoľte, pridajte trochu rasce a podlejte malým množstvom vody – len toľko, aby neboli úplne ponorené.
-
Varíte ich, kým nezmäknú.
-
Medzitým si pripravte svetlú zápražku – na masle alebo masti opražte jednu väčšiu cibuľu do sklovita, pridajte dve lyžice múky a miešajte, kým nezíska svetlý zlatistý odtieň.
-
Kaleráb čiastočne sceďte, vývar si odložte, pridajte zápražku a podľa potreby rozrieďte vývarom.
-
Nechajte ešte pár minút povariť a nakoniec dochuťte cukrom a octom – výsledná chuť má byť jemne sladkokyslá.
Tento dusený kaleráb sa výborne hodí nielen k sviatočnej husi, ale aj k bravčovej pečienke či pečenému králikovi.
Návrat k poctivým tradíciám
Sviatky Božieho narodenia a svätého Štefana sú o rodine, pokoji a poctivom jedle. Staré recepty našich predkov majú v sebe jednoduchosť, úprimnosť a chuť domova.
Ak teda chcete počas sviatkov prekvapiť svojich blízkych niečím tradičným, skúste pripraviť pečenú hus s lokšami a duseným kalerábom. Nie je to len jedlo – je to spomienka na časy, keď sa sviatky slávili v pokoji, pri stole a s láskou.
