Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Overený recept na jemné orechové cesto: aby sa s ním pracovalo hladko a bez stresu

Overený recept na jemné orechové cesto: aby sa s ním pracovalo hladko a bez stresu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Overený recept na jemné orechové cesto: aby sa s ním pracovalo hladko a bez stresu Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak túžite po jednom univerzálnom ceste, z ktorého upečiete hneď niekoľko druhov vianočného pečiva, ste na správnom mieste.

Orechové cesto je klasikou, ktorá zvládne išelské koláčiky, praclíky aj rôzne vykrajované sušienky. Kľúčom k úspechu je správna konzistencia – a tú hravo zvládnete.

Jedno cesto, veľa možností

Pred Vianocami je toho vždy viac než dosť, preto má zmysel zjednodušiť si prípravy, kde sa len dá. Ak si pripravíme väčšiu dávku jedného cesta, môžeme z neho napiecť rôzne druhy cukroviniek bez toho, aby sme znova a znova začínali od nuly. Pečenie sa tak dá pekne naplánovať – plechy idú do rúry postupne a tá zostáva stále využitá, čo šetrí čas aj energiu.

Orechové cesto však vie byť trochu náladové. Je mäkšie, rýchlejšie sa zohrieva v rukách a chýba mu pružnosť iných ciest. Keď však dodržíme pár zásad, pracuje sa s ním omnoho lepšie a výsledok je fantastický – z jednej dávky pripravíte koláčiky aj praclíky a všetky budú krásne držať tvar.

Ako si uľahčiť prácu s orechovým cestom

Aby cesto fungovalo tak, ako má, oplatí sa venovať pozornosť detailom:

  • Použite orechy namleté úplne najemno. Hrubé kúsky narúšajú štruktúru cesta a zhoršujú jeho súdržnosť.
  • Suroviny musia byť studené. Chladné maslo a rýchle spracovanie udržia cesto pevné, takže ho môžete hneď vaľkať alebo vtlačiť do formičiek.
  • Po ochladení spevnie. Upečené cukrovinky sa po vychladnutí pekne zafixujú a nebudú sa drobiť.

Kombinácia jemného mletia a nízkej teploty surovín je malý trik, ktorý zmení prácu s cestom na príjemnú záležitosť – oddych v chladničke potom nie je potrebný.

Suroviny na jednu dávku

  • 140 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 60 g jemne mletých vlašských orechov
  • 150 g hladkej múky

Postup prípravy

  1. Do misy vložte všetky suroviny a rýchlo ich spojte do hladkého cesta.
  2. Pracovnú plochu poprášte múkou a cesto bez odkladu rozvaľkajte.
  3. Povykrajujte tvary podľa chuti a ukladajte ich na plech.
  4. Rúru nastavte na 180 °C a nechajte ju dôkladne vyhriať.
  5. Pečte približne 8 minút, kým okraje jemne nezružovejú.
  6. Hotové pečivo môžete len zľahka posypať cukrom, naplniť krémom či lekvárom, alebo ho obliať čokoládou a dozdobiť orechmi či mandľami.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.