Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cestoviny, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek: podporia chudnutie a zlepšia vzhľad vlasov

Cestoviny s avokádovou omáčkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cestoviny s avokádovou omáčkou Foto: depositphotos.com
reklama:

Cestoviny majú povesť jedla, po ktorom sa údajne priberá. Pravda je však oveľa priaznivejšia – záleží najmä na tom, aké cestoviny si vyberiete a s čím ich skombinujete. Ak siahnete po celozrnných variantoch a doplníte ich výživnou avokádovou omáčkou, môžete si dopriať sýte, chutné jedlo, ktoré telu prospieva a zároveň nezaťaží líniu.

Práve spojenie kvalitných cestovín a avokáda vytvára vyvážený pokrm, ktorý dodá energiu, podporí metabolizmus a prinesie viacero zdravotných benefitov – od krajšej pokožky a vlasov až po lepšie trávenie.

Avokádo ako výživová bomba pre vlasy aj pokožku

Avokádo sa právom zaraďuje medzi takzvané superpotraviny. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Mimoriadne cenný je vitamín E, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri raste vlasov, zlepšovaní ich štruktúry a ochrane pred lámaním. Vlasy vďaka nemu získavajú pevnosť, pružnosť a prirodzený lesk.

Nemenej dôležitý je aj biotín, ktorý podporuje zdravý rast vlasov a nechtov. Pravidelná konzumácia avokáda tak môže pomôcť nielen zvnútra, ale prejaví sa aj navonok – zdravšou „hrivou“ a lepším vzhľadom pokožky.

Zdravé tuky, ktoré prospievajú srdcu

Avokádo je bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, predovšetkým kyselinu olejovú. Tento typ tuku má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém – pomáha znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zároveň podporuje tvorbu HDL (dobrého) cholesterolu.

Štúdie naznačujú, že pravidelné zaradenie avokáda do jedálnička môže znížiť riziko srdcových ochorení a prispieť k lepšiemu zdraviu ciev. Zdravé tuky navyše zlepšujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch – A, D, E a K, čím sa celková výživová hodnota jedla ešte zvyšuje.

Mladistvá pleť a prirodzená hydratácia

Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni pokožku pred voľnými radikálmi a spomaľuje proces starnutia. Avokádo obsahuje aj luteín a zeaxantín, karotenoidy, ktoré pomáhajú chrániť pleť pred škodlivým UV žiarením.

Vďaka obsahu zdravých tukov zostáva pokožka lepšie hydratovaná, pružnejšia a pôsobí sviežejšie. Pravidelná konzumácia avokáda sa tak môže odraziť na jasnejšej, zdravšie vyzerajúcej pleti.

Lepšie trávenie a zdravé črevá

Významnou zložkou avokáda je vláknina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému. Podporuje prirodzený pohyb čriev, pomáha predchádzať zápche a prispieva k rovnováhe črevnej mikroflóry.

Zdravé trávenie zároveň znamená lepšie vstrebávanie živín, čo má pozitívny vplyv na celkovú vitalitu, energiu a imunitu.

Stabilná hladina cukru v krvi

Avokádo má nízky glykemický index, takže po jeho konzumácii nedochádza k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. To ocenia nielen ľudia s cukrovkou, ale aj tí, ktorí chcú mať stabilnú energiu počas celého dňa.

Kombinácia vlákniny a zdravých tukov spomaľuje trávenie sacharidov, čím sa glukóza uvoľňuje do krvi postupne. To pomáha predchádzať inzulínovej rezistencii a podporuje zdravý metabolizmus.

Recept: Cestoviny s avokádovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g celozrnných cestovín

  • 2 zrelé avokáda

  • 3 strúčiky cesnaku

  • šťava z 1/2 citróna

  • hrsť čerstvej bazalky

  • menší kúsok čerstvého koriandra

  • 1–2 lyžice olivového oleja

  • soľ a mleté čierne korenie

  • 100 g kukurice

  • 50 g čiernych olív

  • čerstvé paradajky (voliteľné)

Postup:

Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale, ideálne do stavu al dente. Po uvarení ich sceďte a nechajte krátko odkvapkať.

Medzitým si pripravte omáčku. Do mixéra alebo sekáčika vložte avokáda, cesnak, citrónovú šťavu, bazalku, koriander, olivový olej, soľ a korenie. Všetko mixujte, kým nevznikne hladká krémová omáčka. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu vody.

Teplé cestoviny premiešajte s avokádovou omáčkou, pridajte kukuricu a na kúsky nakrájané olivy. Podľa chuti môžete doplniť aj čerstvé paradajky. Na záver ešte jemne dochuťte soľou a korením.

Jedlo, ktoré chutí aj prospieva

Cestoviny s avokádovou omáčkou sú dôkazom, že aj sýte jedlo môže byť zdravé. Správne zvolené suroviny dodajú telu potrebné živiny, podporia trávenie, srdce, pokožku aj vlasy – a to všetko bez výčitiek.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.