Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako pripraviť dokonalé fašírky? Vyhnite sa týmto bežným chybám a výsledok vás prekvapí

Ako pripraviť dokonalé fašírky? Vyhnite sa týmto bežným chybám a výsledok vás prekvapí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť dokonalé fašírky? Vyhnite sa týmto bežným chybám a výsledok vás prekvapí Foto: depositphotos.com
reklama:

Fašírky sú klasika, ktorá nikdy nesklame – ak sa teda podaria. Mleté mäso, dobré korenie, trochu trpezlivosti a môžete mať na tanieri šťavnatý poklad. Lenže stačí málo a z kulinárskeho sna je zrazu tvrdý, suchý kotúč, ktorý nedrží pokope. Ako sa tomu vyhnúť?

Prinášame vám prehľad najčastejších chýb, ktoré sa v kuchyni opakujú častejšie, než by sme chceli. S ich pomocou zmeníte bežné fašírky na mäsové umelecké dielo.

1. Výber mäsa rozhoduje o všetkom

Zabudnite na univerzálne balenie mletého mäsa z obchodu, ak si chcete naozaj pochutnať. Ideálne je nechať si namlieť mäso priamo u mäsiara – viete, čo kupujete a môžete si zvoliť ideálny pomer tuku a chudého mäsa. Príliš chudé mäso býva suché, preto ho pokojne zmiešajte s mastnejším kúskom, napríklad s bôčikom. Tuk je nositeľom chuti aj šťavnatosti – nebojte sa ho.

2. Zmes musí držať pokope

Ak vám fašírky pri smažení praskajú alebo sa rozpadávajú, chyba nie je v panvici. Kľúčom je dôkladne premiešať zmes a dobre ju vytvarovať. Po formovaní nechajte fašírky aspoň pol hodiny oddychovať v chladničke. Spevnejú a na panvici sa vám nebudú rozchádzať.

3. Príliš veľké fašírky = problém

Ak máte fašírku ako dlaň, nečudujte sa, že je zvonka tmavá a vnútri surová. Menšie porcie sa nielenže rovnomernejšie prepečú, ale aj lepšie chutia. Zároveň sa jednoduchšie obracajú a nehrozí, že ich pri manipulácii poškodíte.

4. Tajomstvo nadýchanosti? Starý rožok a mlieko

Jednoduchý trik, ktorý poznali už naše staré mamy – do mäsovej zmesi pridajte rožok alebo žemľu namočenú v mlieku. Mäso tak získa mäkkú, jemnú štruktúru a výsledok bude lahodne nadýchaný.

5. Bez korenia a byliniek to nejde

Fašírky bez chuti sú ako koncert bez hudby. Nebojte sa experimentovať – základom je soľ, čierne korenie a cesnak, no skvelú chuť dodá aj petržlenová vňať, medvedí cesnak či ligurček. Ak do zmesi pridáte trochu smotany, fašírky budú ešte vláčnejšie a jemnejšie.

Bonusové tipy pre ešte lepší výsledok:

  • Ľahšia verzia bez výčitiek? Fašírky upečte v rúre alebo pripravte v teplovzdušnej fritéze. Stačí minimum tuku a chuť ostáva.

  • Nebojte sa nových chutí. K fašírkam môžete pridať nastrúhanú zeleninu, chilli, syr, bylinky alebo trochu smotany – každý raz tak môžu chutiť inak.

S čím podávať?

Fašírky sú skvelé s klasickými zemiakovými prílohami – varené zemiaky, kaša, hranolky. No výborne sa hodia aj k zeleninovým šalátom, pečenej koreňovej zelenine alebo len tak za studena s krajcom chleba a kyslou uhorkou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.