Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šťavnaté mäsové guľky so šampiňónmi: Rýchly a chutný recept pre celú rodinu

Šťavnaté mäsové guľky so šampiňónmi: Rýchly a chutný recept pre celú rodinu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šťavnaté mäsové guľky so šampiňónmi: Rýchly a chutný recept pre celú rodinu Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi poctivé domáce jedlá, ktoré sú rýchlo hotové a zároveň výborne chutia, tento recept vás určite poteší. Mäsové guľky dusené na šampiňónoch a zelenine sú ideálnou voľbou na pohodový obed či večeru, ktorú zvládnete pripraviť aj po náročnom dni.

Spojenie jemne korenenej mäsovej zmesi s opekanými hubami a farebnou paprikou vytvára pokrm, ktorý je nielen výživný, ale aj krásne voňavý a šťavnatý. Výborne sa hodí s prílohou podľa vašich preferencií – či už siahnute po zemiakoch, ryži guľatej Mánya alebo cestovinách, výsledok bude stáť za to.

Domáce guľky, ktoré držia tvar a chutia famózne

Tajomstvo dobrých mäsových guliek spočíva v správne vyváženej zmesi. Skombinujte mleté bravčové mäso (ideálne z pleca) s vajíčkom, dochucovadlami a trochou mlieka, a pridajte buď strúhanku, alebo namočené pečivo – to zabezpečí ideálnu konzistenciu. Zmes má byť kompaktná, no nie príliš tuhá.

Pri tvarovaní pomôže jednoduchý trik – namočené ruky. Guľky sa potom lepšie formujú a nelepia sa. Ak chcete, aby boli všetky rovnako veľké, môžete najprv vytvoriť valček a rozrezať ho na rovnaké časti.

Čo budete potrebovať?

Na mäsové guľky:

  • 400 g mletého bravčového mäsa

  • 1 vajíčko

  • 1 menšiu cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžičky plnotučnej horčice

  • 2–3 lyžice strúhanky

  • 50 ml studeného mlieka

  • soľ, mleté čierne korenie

  • olej na opekanie

Na zeleninovú zmes:

  • 250 g čerstvých šampiňónov

  • 1 klasickú cibuľu

  • 1 jarnú cibuľku

  • polovicu červenej papriky

  • polovicu zelenej papriky

  • približne 300 ml silného vývaru

  • 1 zarovnanú lyžicu hladkej múky

  • 1 lyžičku sladkej papriky

  • trochu masla

  • soľ, korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Zmiešanie zmesi: V miske spojte mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, horčicu, vajce, strúhanku, mlieko a koreniny. Rukami (najlepšie navlhčenými) všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne súdržná hmota.

  2. Tvarovanie a opekanie: Zo zmesi vytvorte malé guľky a opečte ich na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Netreba ich úplne prepiecť – stačí, ak sa na povrchu zatiahnu a vnútri zostanú šťavnaté.

  3. Základ omáčky: Na tej istej panvici rozpustite kúsok masla a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte, prisypte mletú papriku, pridajte na prúžky nakrájané papriky a šampiňóny. Všetko krátko opražte, aby zelenina pustila vôňu.

  4. Zahustenie a dusenie: Posypte múkou, premiešajte a zalejte vývarom. Keď začne omáčka vrieť, vložte späť mäsové guľky a nechajte ich variť na miernom plameni asi 15–20 minút.

  5. Finálna úprava: Na záver dochuťte podľa potreby a posypte nakrájanou zelenou časťou jarnej cibuľky.

S čím podávať?

Tieto guľky sú univerzálne a skvelo sa dopĺňajú s rôznymi prílohami. Ak máte chuť na niečo ľahké, stavte na dusenú ryžu guľatu Mánya alebo zemiaky. Pre sýtejší obed zvoľte cestoviny. Nech už si vyberiete čokoľvek, omáčka krásne spojí chute a vytvorí výnimočný gastronomický zážitok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.