- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Kapitánov zákusok
Kapitánov zákusok
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- piškóta:
- 3 vajcia
- 3/4 šálky práškového cukru
- 5 lyžíc oleja
- 5 lyžíc vody
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaa
- Krém:
- 700 ml mlieka
- 1 šálka cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 1/2 lyžice hladkej múky
- 5 lyžíc zlatého klasu alebo solamylu
- 3 žĺtky
- 200 g mäkkého masla
- 180 ml likéru (amaretto)
- Šľahačková vrstva:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 stužovače šľahačky
- Ďalej potrebujete:
- 1 balenie guľatých piškót
- 2 lyžice kakaa
- 3 čajové lyžičky rozpustnej kávy
- 2 lyžičky cukru
Postup prípravy
1. Krok
pripravíme si piškótu..Bielka vyšľaháme s cukrom do peny.Šľaháme kým sneh nieje lesklý..Potom pridáme po jednom žĺtka, a za každým poriadne vyšľaháme.
2. Krok
Znížime rýchlosť šľhača a vmiešame tenkým prúdom vodu a potom olej.Nakoniec vmiešame už len zľahka múku s práškom do pečiva a s kakaom.
3. Krok
Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie (24 x 32) a pečieme piškótu v predhriatej rúre pri 175°C asi 30 minút.Skontrólujeme špáradlom.Po upečení necháme vychladnúť.
4. Krok
Pripravíme si krém:polovicu mlieka si dáme variť spolu s cukrom a v druhej polovici rozmiešame vyšľahané žĺtka s vanilkovým cukrom, múku a škrob..Prilejeme k vriacemu mlieku a uvaríme hustý puding.Potom puding odstavíme , prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
5. Krok
Vyšľaháme si mäkké maslo, a po lyžiciach k nemu pridávame vychladnutú pudingovú hmotu.Vyšľaháme pevný krém.
6. Krok
Pripravíme si kávu..A necháme ju vychladnúť.potom k nej prilejeme likér..Budeme namáčať piškóty.
7. Krok
Pripraveným kávovo likérovým sirupom pokropíme najskôr piškótu..Necháme si asi polovicu impregnácie ešte na okrúhle piškóty.Piškótu potrieme hotovým maslovým krémom,použijeme asi 2/3 krému a posypeme kakaom.Teraz poukladáme okrúhle piškóty ktoré si namáčame do kávovo likérovej impregnácie.Piškóty potom zahladíme zostávajúcim krémom.
8. Krok
Na krém navrstvíme teraz pevne vyšľahanú šľahačku so stužovačom a s cukrom a celý zákusok posypeme ešte kakaom cez jemné sitko.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.1 / 5)
25 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
32888 videní