- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Makový zákusok s vanilkovým krémom
Makový zákusok s vanilkovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Piškóta:
- 4 vajcia
- 5 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- 8 lyžíc polohrubej múky
- 4 lyžice mlieka
- 4 lyžice oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 lyžice celého maku
- Vanilkový krém:
- 3 žĺtky
- 4 lyžice cukru
- 3 lyžice gustinu alebo zlatého klasu
- 320 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžičky vanilkovej esencie
- 125 g masla
- Čokoládová poleva:
- 200 g čokolády
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
Postup prípravy
1. Krok
Oddelíme si bielka od žĺtkov.Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny, potom pridáme cukor a vanilkové cukre striedavo so 4 lyžicami mlieka..Spolu šľaháme tak 3 - 4 minúty..Potom pridáme žĺtka po jednom, a za každým žĺtkom dáme lyžicu oleja.Nakoniec stierkou vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a s makom.
2. Krok
Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie (25 x 30 ) Pečieme v predhriatej rúre na 180°C 25 - 30 minút.Vyskúšame špáradlom.Po upečení necháme úplne vychladnúť.
3. Krok
Vanilkový krém pripravíme tak, že si vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme mlieko a škrob..Dáme variť na mierny plameň a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.Nakoniec vmiešame vanilkový cukor a esenciu..Potom odstavíme a ešte do horúceho pudingu vmiešame maslo nakrájané na menšie kúsky..Miešame až kým sa maslo úplne nerozpustí.
4. Krok
Na vychladnutú piškótu navrstvíme mierne teplý krém a dáme do chladničky asi na 30 minút..
5. Krok
Nakoniec prelejeme čokoládovou polevou ktorú si pripravíme vo vodnom kúpeli rozpustením čokolády v smotane s maslom...Pred podávaním necháme zákusok poriadne zachladiť minimálne na 2 hodiny..Potom nakrájame nožom ktorý si namáčame do teplej vody.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1300 videní