- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáce žemle
Domáce žemle
- Kusov: 8
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 1:20 hod
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 225 g ražnej múky hladkej
- 225 g hladkej múky pšeničnej
- 250 ml vody
- 1 sušené droždie
- 70 ml oleja
- 1 lyžička cukru
- 3 lyžičky soli
- 1 žĺtok
- sézam , slnečnica alebo iné semienka na posypanie.
Postup prípravy
1. Krok
Vezmite veľkú misu a preosejte do nej obe múky. Je dôležité preosiať múku, aby sa nasýtila kyslíkom. Potom bude cesto vzdušné ako vzdušné a pri pečení dobre stúpa.
2. Krok
Ako urobiť kvások? Vezmite ďalšiu misku a pridajte do nej dve polievkové lyžice pšeničnej múky. Zoberte ich z celkovej váhy v recepte. Pridajte cukor a suché droždie. Premiešajte suché prísady. Nalejte do nich polovicu normy teplej vody. Dobre premiešajte, aby sa rozbili prípadné hrudky. Dôležité je použiť len teplú vodu, s teplotou okolo 38 stupňov. Horúca voda zabije živé organizmy, ako sú kvasinky.
3. Krok
Kvások prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Najlepšie je umiestniť misku na teplé miesto bez prievanu. Po uplynutí stanoveného času by kvások mal "ožiť" - bublinkovať a vytvorí sa čiapočka.. To znamená, že kvások je aktívny a začal pracovať. Ak sa tak nestalo, je potrebného urobiť znovu.
4. Krok
Do múky nalejte soľ, premiešajte, nalejte zvyšnú vodu, rastlinný olej a kvások.. Vymiesime cesto. Ja som použila robot, ale dá sa to aj ručne. Ako som to urobil na konci. Cesto sa ukázalo ako jemné, homogénne a nelepivé.
5. Krok
Cesto zmiesime do gule, misku prikryte utierkou, plastovou fóliou alebo pokrievkou. A dáme na teplé miesto na hodinu vykysnúť. Po hodine by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
6. Krok
Rozdeľte ho na rovnaké časti. Mám 8 kusov. Každý kúsok vytvarujte do žemle. Za týmto účelom stlačte okraje smerom k stredu, ako keby ste zbierali uzol, potom obrobok otočte a rukami sformujte , aby sa zaoblil.
7. Krok
Žemle položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmite žĺtoka zľahka ho rozšľahajte vidličkou. Každú buchtu potrieme žĺtkom. Ak chcete, posypte ich semienkami. Použila som zmes bieleho a čierneho sezamu a slnečnicových semienok. Dodatočne som do každej žemle urobila aj zárezy ostrým nožom.
8. Krok
Zapnite rúru na 50 °C a vložte do nej plech s buchtami na 20 minút. Tým sa urýchli čas kysnutia. Potom bez vyberania plechu zvýšte teplotu na 180 °C a buchty pečte 25-30 minút v závislosti od vlastností vašej rúry. Mali by dobre zhnednúť.
9. Krok
Hotové žemle trochu vychladíme a podávame. Sú dobré teplé aj studené. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
910 videní