Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bez …. Náhrady za problémové potraviny

Bez cholesterol 2.png
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Valika Bitarová
reklama:

Aj skúsenú kuchárku zaskočí , keď musí variť a piecť pre stravníka , ktorý zo zdravotných dôvodov musí dodržiavať špeciálnu diétu.

Niekedy to nie je jednoduché lebo nemôžete použiť bežné suroviny uvádzané v receptoch.

BEZ LEPKU

Celiatici nesmú jesť nič , čo obsahuje obilnú bielkovinu lepok (glutén).

Ten sa však môže skrývať aj za slovami ako je bulgur, kuskus, semolina , modofikovaný škrob, slad, glukózový sirup, karamelové farbivo , dextrín , či maltododextrín .

Bezpečné výrobky sú označené prečiarknutým klasom.

Na pečenie použite kukuričnú , amarantovú , sójovú , cícerovú , pohánkovú , gaštanovú , zemiakovú , či ryžovú múku, alebo hotové bezlepkové zmesi , prípadne nájdite recepty , bez múky.

Nazabudnite na vínny , ryžový alebo balzamikový ocot ,bezlepkový kypriaci prášok, kečup , horčicu , sójovú omáčku.

Na maškrtenie majte poruke bezpečné kukuričné alebo zemiakové čipsy , ryžové krekry  a zmes orechov a semien.

Bez lepku.png
canva

BEZ CUKRU

Diabetici musia vylúčiť zo stravy cukor. Pri pečení nahraďte cukor umelými sladidlami – tekutými alebo práškovými, ktoré sú na to určené a znášajú vysoké teploty.

Sladkú chuť dodá cukrovinkám sušené ovocie .

Nepotrebujete toľko sladiť , keď použijete výrazné korenia ako je škorica, zázvor, badián, vanilka – a citrusová kôra.

Bielu múku vymeňte za celozrnnú , maslo za rastlinný tuk.

Hľadajte recepty v ktorých nie je potrebná ani múka ani cukor.

Bez cukru.png
canva

BEZ CHOLESTEROLU

Nízkocholesterolová diéta nie je zložitá, stačí vynechať potraviny s vysokým obsahom chlesterolu ,

to znamená tučné mäso, údeniny, a vnútornosti, vaječný žĺtok ,maslo, plnotučné mlieko a mliečne výrobky.

Pri pečení cukroviniek a múčnikov hľadajte recepty na pokrmy, do ktorých netreba celé vajcia alebo žĺtky, iba bielky.

Žltú farbu pečiva dosiahnete tak , že časť múky nahradíte sójovou múkou.

Namiesto masla použite rastlinný tuk a namiesto mliečnej smotany rastlinnú.

V predajniach racionálnej výživy kúpite náhrady vajec do varenia a pečenia.

Do šalátu zamiešajte nízkotučnú majonézu, prípadne časť nahraďte odtučneným jogurtom.

Bez cholesterol.png

BEZ LAKTÓZY

Intolerancia laktózy je porucha trávenia mliečneho cukru – laktózy.

Príčinou je nedostatočná aktivita laktázy – enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor.

Vážnejší problém je alergia na mlieko, preto treba medzi nimi rozlišovať.

Na trhu je dostatočný výber bezlaktózových výrobkov , okrem mliekasmotana, maslo, syr, cottage, či tvaroh.

Ako náhradu do pečenia a varenia môžete použiť sójové , mandľové, ryžové , ovsené , kokosové či iné náhrady mlieka.

Namiesto masla použite rastlinné tuky a oleje..

Bez cholesterol 1.png
canva

RADY A TIPY

  • Náhrada za 1 vajce : lyžica kypriaceho prášku, lyžica octu a lyžica vody
  • Namiesto šľahačky môžete použiť sójovú smotanu ochutenú vanilkovým extraktom.
  • Na zahustenie polievok a omáčok pre celiatika použite uvarenú a rozmixovanú ryžu guľatu Mánya alebo zemiaky.
  • Namiesto 250 ml tekutiny pridajte 1 lyžicu maizeny.
  • Pri pečení bezlepkového chleba a pečiva pridajte xantánovú gumu , inak nebude chlieb pružný.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.