- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Všestranná rebarbora
Všestranná rebarbora
Mnohé sladké jedlá sú zušľachtené rebarborou a jej kyslou chuťou.
Prečo väčšina ľudí zaraďuje ovocnú sviežu rastlinu do ovocia?
Veď rebarbora je vlastne zelenina.
Stonky sa dajú spracovať mnohými spôsobmi a majú obzvlášť málo kalórií, ale dôležité zložky.
Použitie v kuchyni
Rebarbora sa zbiera od polovice apríla do konca júna . To je čas, kedy zelenina chutí najlepšie.
Pri príprave je však potrebné zvážiť jednu vec: na konzumáciu sú vhodné iba stonky rastliny!
Rebarbora chutí veľmi kyslo, mnohí dolaďujú sladké jedlá práve stonkami rebarbory. Kyslá nôta chutí lahodne v kompóte, džeme alebo koláči.
Na zelenine je zvláštne, že má prekvapivo nízky obsah kalórií.
V 100 gramoch rebarbory je len 13 kilokalórií.
Vplyv na zdravie
- V rebarbore je veľa vitamínu C . Len 100 gramov zeleniny dokáže pokryť tretinu dennej potreby vitamínu C.
- Okrem toho je v stonkách rastliny veľa draslíka . Minerál odvodňuje telo a draslík poháňa transport živín z krvi do buniek.
- Rebarbora však obsahuje aj mimoriadne veľké množstvo sodíka . To podporuje črevá a tým podporuje trávenie. Okrem toho sodík čistí krv a pomáha pri detoxikácii.
Napriek tomu by sa rebarbora nemala konzumovať každý deň . Ľudia, ktorí bojujú s artritídou, dnou, obličkovými kameňmi či reumou, by sa zeleniny radšej nemali dotýkať.
Stonky obsahujú kyselinu šťaveľovú . Je veľmi žieravá a u citlivých ľudí môže ovplyvniť gastrointestinálny trakt.
Tip:
Najlepšie je jesť rebarboru s mliečnymi výrobkami . Stačí do kompótu pridať napríklad štipku vanilkovej omáčky. To nielen chutí, ale aj neutralizuje kyselinu šťaveľovú.
Tipy na smoothie
Z rebarbory sa často robí kompót alebo šťava. Je však dôležité, aby ste zeleninu nikdy nejedli surovú. Obsah kyseliny šťaveľovej by potom bol príliš vysoký.
Ak si teda chcete pripraviť lahodné smoothie z rebarbory, mali by ste použiť buď rebarborovú šťavu ale tepelne spracovanú .Napríklad naparením..
Rebarborový kompót je ideálny aj do smoothie.
Zelenina sa často kombinuje s jahodami. Jahodovo rebarborové smoothie vytvára dokonalú rovnováhu medzi sladkou a kyslou chuťou.
Džemy, koláče a kompóty
Rebarbora sa dá v kuchyni využiť na rôzne spôsoby. Ako džem si zeleninu môžete vychutnať ešte dlho po zbere. Pri príprave džemu stačí pridať nejaké sladké ovocie. S rebarborou dokonale ladia jablká , marhule , banány , jahody a pomaranče . Ovocie neutralizuje kyselinu. V hlavnej sezóne je rebarbora výborná aj do koláča alebo do plnky..
Rebarbora pochádza z Ázie. Zelené, červeno – zelené a červené dužnaté listové stonky dlho neboli v našich zemepisných šírkach docenené.
Tradovalo sa, že rebarboru jedia iba najchudobnejšie vrstvy. Až v posledných rokoch sa ukázalo, že rebarbora patrí k najzdravším druhom zeleniny, aké u nás rastú.