- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Raňajky s vajcami
Raňajky s vajcami
Hoci sa recepty s vajcami považujú za najjednoduchšie a najmenej náročné na prípravu a čas strávený pri sporáku, ich dokonalé zvládnutie je predsa len náročnejšie , ako by ste si mysleli.
My ženy si často medzi sebou povieme :“ Ten môj si nevie ani len praženicu urobiť .“ Ale pripraviť dobrú praženicu je umením aj pre ostrieľanú gazdinku..
Nehovoriac o príprave, nadýchanej omelety, vajíčka na mäkko, alebo akurátne urobený hemendex..
Praženica inak
Žĺtky oddelíme od bielkov .. Na panvici s roztopeným maslom orestujeme mladú cibuľku.
Pridáme rozmiešané a trocha osolené bielky, ktoré až do stuhnutia miešame na cibuľke..
Odstavíme a do horúcich bielkov zamiešame žĺtky a ihneď podávame..
100 podôb praženice
Miešané vajcia sa podľa vlastnej chuti dajú vylepšiť pridaním rôznych ingrediencií.
Okrem cibule sa praženica bežne robí so slaninkou, klobáskou, šunkou, s podusenými šampiňónmi alebo inými hubami, údeným lososom alebo s rôznymi druhmi čerstvej , alebo orestovanej zeleniny (paradajky, paprika, cuketa)
Niekto si rád do nej pridáva čerstvé feferónky, baranie rohy, alebo feferónovú pastu – to aj po ťažšej noci každého preberie.
Na záver môžeme vajíčkovú zmes posypať strúhaným syrom.
Krémové miešané vajíčka
Omeleta
Omeleta má tisíc podôb, čo kraj, to iná kombinácia, čo rodina , to iný obľúbený recept.
Predchodcom dnešnej omelety je tradičná talianska frittata.
Španieli zase obľubujú ich vaječnú klasiku zemiakovú patatu..
Ak upečenú omeletu zrolujete dovnútra sa dá čokoľvek chutné schovať. Vyskúšajte ju napríklad s bryndzou..
Brokolicová frittata
Potrebujeme:
- 500 g čerstvej brokolice
- 8 vajec
- 150 g strúhaného syra Eidam
- 2 posekané mladé cibuľky
- 1/4 šálky mlieka
- 2 lyžičky horčice
- mleté čierne korenie
- soľ
Brokolicu rozobranú na ružičky obvaríme v malom množstve vody do polomäkka a necháme vychladnúť.
Vajcia vyšľaháme s mliekom, soľou , horčicou a korením. Zmiešame s brokolicou , syrom a cibuľkou..
Vylejeme do naolejovanej nádoby a asi na 10 minút zapečieme.. Prikryté potom necháme dôjsť 5 – 10 minút.