- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zemiakové lokše s hubovou zmesou a kyslou smotanou sú lacné, dobré a zdravé
Zemiakové lokše s hubovou zmesou a kyslou smotanou sú lacné, dobré a zdravé
Tento recept pripravíte doslova za pár korún. Stačí trochu zemiakov, masti a múky na lokše a na hubovú zmes huby z lesa a bylinky zo záhradky.
Ingrediencie pre:
4 kusy
Na hubovú zmes:
200 g čerstvých húb
1 ks jarnej cibuľky
1 lyžica masla
1/2 lyžičky čerstvého tymiánu
1/2 lyžičky čerstvého rozmarínu
1 štipka celej rasce
2 štipky soli
Na lokše:
80 g hladkej múky
300 g zemiakov
2 lyžice sadla
3 štipky soli
Na podávanie:
4 lyžičky kyslej smotany
1 ks jarnej cibuľky
Česi a Slováci sú jedni z najvášnivejších hubárov. Sú krajiny, kde tento fenomén vôbec nepoznajú, alebo je tam hubárčenie dokonca úplne zakázané. Tento rok v lete dosť pršalo a veľa z vás určite vyrazilo do lesa. Nech vám je dnešný recept inšpiráciou, čo s čerstvými hubami.
Postup
01.
Zemiaky aj so šupkou uvarte vopred do zmäknutia a nechajte úplne vychladnúť.
02.
V hrnci na masle krátko orestujte pokrájanú jarnú cibuľku (svetlú časť), po chvíli pridajte nakrájané huby, ďalej nasekané bylinky, rascu a soľ. Zamiešajte a priklopte. Huby duste asi 15 minút.
03.
Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a preložte do misy. Pridajte hladkú múku a ručne vypracujte pružné nelepivé cesto, až teraz ho osoľte. Osolené cesto redne, tak pracujte rýchlo.
04.
Na pomúčenú dosku vyvaľkajte tenké placky a tie z oboch strán pečte na rozpálenej suchej panvici alebo liatinovej platničke. Ešte horúce ich potrite masťou.
05.
Lokše podávajte s hubovou zmesou, troškou kyslej smotany a nasekanou zelenou časťou jarnej cibuľky.
Zdroj: www.prozeny.cz