Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Už nebudete nikdy kupovať pečivo v obchode. Domáce žemle upečené do 20 minút

Už nebudete nikdy kupovať pečivo v obchode
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Už nebudete nikdy kupovať pečivo v obchode. Domáce žemle upečené do 20 minút Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Chrumkavé pletenky s maslom sú pokrm, ktorému snáď nikto neodolá. Nebehajte pre nich do obchodu, ale naučte sa piecť domáce žemle. Postup nie je nijako náročný a sľubujeme vám, že iné už chcieť nebudete.

Čerstvé pečivo je samo o sebe lahôdka. Keď ale spomenieme chrumkavú rožok alebo žemľu s maslom, to už je pojem, ktorému rozumejú snáď všetci. Dnes sa dá zohnať čerstvé pečivo ľahko, nie vždy sa ale chce bežať do obchodu. Naučte sa piecť lahodné pletenky sami. Nie je to nič zložité a chuť je neprekonateľná.

Príprava bleskom

Na prípravu domácich pleteniek nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Základom je hladká múka, mlieko a kvások. Jediné, čo treba dodržať, je správny postup.

Ako na prípravu kvásku krok za krokom a na zarobenie cesta sa pozrite vo videu na YouTube kanáli Taká obyčajná domáca žena:

Zarobiť cesto a je takmer hotovo

Cesto na žemle je kysnuté, to znamená, že si vopred musíte aktivovať kvások, respektíve zistiť, či je droždie v dobrej kondícii a cesto vďaka nemu vykysne. Pripravte si 250 mililitrov mlieka a ohrejte ho. Malo by byť príjemne teplé, rozhodne nie horúce. Zmiešajte mlieko s čajovou lyžičkou cukru a 22 gramami čerstvého droždia. Odložte na kuchynskú linku a počkajte asi desať minút. Pokiaľ je droždie aktívne, tvoria sa v mlieku bublinky, je najvyšší čas zmiešať ostatné suroviny.

Olej alebo masť

Do misy preosejte pol kilogramu hladkej múky a prisypte jednu a pol lyžičky soli. Pridajte dve polievkové lyžice oleja alebo masti. Sadlo dodá hustičkám lahodnú chuť a zároveň málinko inú ako obyčajný olej. V prípade, že chcete použiť olej, voľte repkový, má vyšší bod pečenia. K múčnej zmesi prilejte vzídený kvások a dajte sa do vypracovania hladkého cesta. Buď sa do toho môžete pustiť ručne, počítajte ale s tým, že je potrebné cesto hniesť aspoň desať minút a svaly dostanú málinko zabrať, alebo využite pomoc kuchynského robota a nechajte vypracovať cesto v ňom. Hotové by malo mať krásne hladký tvar a malo by sa odlepovať od misy. Akonáhle je dobre uhnetené, prikryte ho čistou utierkou a odložte na teplé miesto, kde bude hodinu kysnúť. Kysnutie môžete podporiť, ak ho postavíte nad misu s teplou vodou.

Metóda inšpirovaná diaľkami

Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnako veľkých dielov a upleťte z nich žemle tak, ako vidíte na videu. Pletenky nechajte ešte pol hodiny kysnúť na plechu, potom ich upečte. Ak domácim pletenkám prídete na chuť a baví vás skúšať nové veci, pripravte si ich nabudúce metódou táng zhong. Nemusíte sa obmedzovať len na žemle, rovnako môžete upiecť aj rožky. Vďaka metóde, ktorá je rozšírená hlavne v ázijskom regióne, bude pečivo oveľa vláčnejšie a lahodnejšie. Z pôvodných ingrediencií v recepte oddelíte 25 gramov múky a zalejete 125 mililitrami vody a na miernom plameni vymiešate cestíčko, ktoré by malo konzistenciou pripomínať hustejšiu bešamelovú omáčku. Ostatné suroviny navážite, ak ste zvyknutí a než sa pustíte do miesenia, pridáte do misy k surovinám aj onú kašičku. Hotové pečivo bude o poznanie vláčnejšie a chutnejšie.

Zdroje: www.pekarnomanie.cz, www.kublanka.cz, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.