- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Už nebudete nikdy kupovať pečivo v obchode. Domáce žemle upečené do 20 minút
Už nebudete nikdy kupovať pečivo v obchode. Domáce žemle upečené do 20 minút
Chrumkavé pletenky s maslom sú pokrm, ktorému snáď nikto neodolá. Nebehajte pre nich do obchodu, ale naučte sa piecť domáce žemle. Postup nie je nijako náročný a sľubujeme vám, že iné už chcieť nebudete.
Čerstvé pečivo je samo o sebe lahôdka. Keď ale spomenieme chrumkavú rožok alebo žemľu s maslom, to už je pojem, ktorému rozumejú snáď všetci. Dnes sa dá zohnať čerstvé pečivo ľahko, nie vždy sa ale chce bežať do obchodu. Naučte sa piecť lahodné pletenky sami. Nie je to nič zložité a chuť je neprekonateľná.
Príprava bleskom
Na prípravu domácich pleteniek nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Základom je hladká múka, mlieko a kvások. Jediné, čo treba dodržať, je správny postup.
Ako na prípravu kvásku krok za krokom a na zarobenie cesta sa pozrite vo videu na YouTube kanáli Taká obyčajná domáca žena:
Zarobiť cesto a je takmer hotovo
Cesto na žemle je kysnuté, to znamená, že si vopred musíte aktivovať kvások, respektíve zistiť, či je droždie v dobrej kondícii a cesto vďaka nemu vykysne. Pripravte si 250 mililitrov mlieka a ohrejte ho. Malo by byť príjemne teplé, rozhodne nie horúce. Zmiešajte mlieko s čajovou lyžičkou cukru a 22 gramami čerstvého droždia. Odložte na kuchynskú linku a počkajte asi desať minút. Pokiaľ je droždie aktívne, tvoria sa v mlieku bublinky, je najvyšší čas zmiešať ostatné suroviny.
Olej alebo masť
Do misy preosejte pol kilogramu hladkej múky a prisypte jednu a pol lyžičky soli. Pridajte dve polievkové lyžice oleja alebo masti. Sadlo dodá hustičkám lahodnú chuť a zároveň málinko inú ako obyčajný olej. V prípade, že chcete použiť olej, voľte repkový, má vyšší bod pečenia. K múčnej zmesi prilejte vzídený kvások a dajte sa do vypracovania hladkého cesta. Buď sa do toho môžete pustiť ručne, počítajte ale s tým, že je potrebné cesto hniesť aspoň desať minút a svaly dostanú málinko zabrať, alebo využite pomoc kuchynského robota a nechajte vypracovať cesto v ňom. Hotové by malo mať krásne hladký tvar a malo by sa odlepovať od misy. Akonáhle je dobre uhnetené, prikryte ho čistou utierkou a odložte na teplé miesto, kde bude hodinu kysnúť. Kysnutie môžete podporiť, ak ho postavíte nad misu s teplou vodou.
Metóda inšpirovaná diaľkami
Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnako veľkých dielov a upleťte z nich žemle tak, ako vidíte na videu. Pletenky nechajte ešte pol hodiny kysnúť na plechu, potom ich upečte. Ak domácim pletenkám prídete na chuť a baví vás skúšať nové veci, pripravte si ich nabudúce metódou táng zhong. Nemusíte sa obmedzovať len na žemle, rovnako môžete upiecť aj rožky. Vďaka metóde, ktorá je rozšírená hlavne v ázijskom regióne, bude pečivo oveľa vláčnejšie a lahodnejšie. Z pôvodných ingrediencií v recepte oddelíte 25 gramov múky a zalejete 125 mililitrami vody a na miernom plameni vymiešate cestíčko, ktoré by malo konzistenciou pripomínať hustejšiu bešamelovú omáčku. Ostatné suroviny navážite, ak ste zvyknutí a než sa pustíte do miesenia, pridáte do misy k surovinám aj onú kašičku. Hotové pečivo bude o poznanie vláčnejšie a chutnejšie.
Zdroje: www.pekarnomanie.cz, www.kublanka.cz, www.ireceptar.cz